Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


January 15, 2009

Seperti yang telah dijanjikan sebelum ini, berikut adalah di antara resepi-resepi yang dihidangkan sempena Hari Raya Aidil Adha yang lepas. Resepi adalah sumbangan kakak chetam.

Kek Pelangi Che Tih

6 biji telur gred C - Che Tih suka sb banyak telur putih
1 1/2 cawan gula kastor
1 cawan marjerin - Che Tih suka pakai Daisy
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar cream of tar tar
1 sudu esen vanila

Cara membuat

1 cawan gula dicampur dengan 6 biji telur serta cream of tar tar. Pukul hingga kembang.
1/2 cawan gula dicampur dengan marjerin dan esen vanila. Pukul sampai kembang.
Campurkan kedua-dua bahan yang telah dipukul dalam satu bekas. Masukkan tepung naik sendiri.
Asingkan kepada tiga warna - kuning (plain), hijau dan merah. (ikut suka)
Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin dan ditabur sedikit tepung. Masak selama 45 minit dengan suhu 180 darjah celcius, ikut kesesuaian oven masing-masing.


Nota Kaki Che Tih :
Adunan di atas boleh diubahsuai sekiranya tak nak kek berbelang. Anda boleh tambah coklat urai atau chocolate rice.
Atau boleh suka ditambah parutan kulit limau serta perahan air limau sebanyak 1 cawan.
Atau boleh juga ditambah 1 cawan ubi kayu yang telah diblend. Rasanya seakan-akan bengkang ubi kayu.
Anda boleh juga buat kek nenas terbalik ikut kaedah di bawah.

Kek Nenas Terbalik Che Tih

Adunan kek sama seperti di atas tetapi kurangkan telur kepada 4 biji sahaja.
1 cawan air nenas - dalam tin
Nenas bentuk bulat
Ceri merah dan hijau

Cara membuat

Sama seperti kaedah di atas tapi tambahkan air nenas (bukan limau yer...silap typo sebelum ni) secawan. Abaikan penggunaan pewarna.
Sapu marjerin pada loyang, tabur gula perang dan susun nenas rapat-rapat. Masukkan ceri hijau dan merah ke dalam nenas yang berlubang.
Tuangkan adunan kek dan bakar dalam oven.

No comments:

Post a Comment