Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


August 06, 2008

Metro Online - Pesamah Daging dan Rebung

Pesamah daging dan rebung
Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang):

Bahan A:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 batang kulit kayu manis
1/2 kilogram daging (potong sederhana nipis)
1 cawan santan
200 gram rebung (potong kasar)
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil perahan limau
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan B:
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kas-kas
1 cawan air

Bahan kisar (dengan sedikit air):
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sentimeter halia
5 biji buah keras

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bahan kisar dan kulit kayu manis, biar layu.
2. Kemudian masukkan bahan B.
3. Masak sehingga kering, kemudian masukkan suku cawan air. Didihkan dan ulang langkah ini sebanyak tiga kali sehingga hilang bau rempah.
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging lembut. Masukkan santan dan sebatikan.
5. Masukkan rebung, kerisik dan perahan limau. Biar mendidih.
6. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar pecah minyak.
7. Siap untuk dihidang.

Petua: Potong daging secara keratan lintang urat daging (lawan urat daging) supaya ia lebih lembut.

No comments:

Post a Comment