Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff & Swan
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 24 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff & Enclairs
Demo : Churros
Tarikh : 25 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 31 Disember 2016
Yuran : RM120.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 010-7850314 (wassup)
011-27046007 (sms)


August 06, 2008

Metro Online - Pesamah Daging dan Rebung

Pesamah daging dan rebung
Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang):

Bahan A:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 batang kulit kayu manis
1/2 kilogram daging (potong sederhana nipis)
1 cawan santan
200 gram rebung (potong kasar)
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil perahan limau
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan B:
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kas-kas
1 cawan air

Bahan kisar (dengan sedikit air):
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sentimeter halia
5 biji buah keras

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bahan kisar dan kulit kayu manis, biar layu.
2. Kemudian masukkan bahan B.
3. Masak sehingga kering, kemudian masukkan suku cawan air. Didihkan dan ulang langkah ini sebanyak tiga kali sehingga hilang bau rempah.
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging lembut. Masukkan santan dan sebatikan.
5. Masukkan rebung, kerisik dan perahan limau. Biar mendidih.
6. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar pecah minyak.
7. Siap untuk dihidang.

Petua: Potong daging secara keratan lintang urat daging (lawan urat daging) supaya ia lebih lembut.

No comments:

Post a Comment