Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


August 06, 2008

Koleksi Biskut Sumbangan Maizura RNet - 2006

Sumber: Nestle
Biskut Delite

Bahan-bahan

A
200g tepung naik sendiri
75g tepung beras
½ camca the serbuk penaik

50g NESTLE CORNFLAKES (dikisar halus)
100g gula laster
250g mentega atau majerin
Coklat masakan dicairkan
Hirisan ceri merah

Cara-cara

1) Ayak bersama bahan A, masukkan nestle cornflakes, dan gula, gaul sebati
2) Uli mentega dgn campuran tepung & gaul sebati hingga menjadi doh lembut
3) Canai doh setebal 1 inci dan terap dgn acuan penerap biskut yg disukai
4) Bakar dalam ketuhar suhu 180’C selama 15-20 minit hingga kuning keemasan
5) Keluarkan dari ketuhar & biarkan sejuk 20 minit, kemudian corakk coklat cair keatas biskut dgn hirisan cerimerah

Resepi ni memang tidak menggunakan telur

Biskut Kelapa Rangup

Bahan-Bahan A
150g tepung gandum
50g tepung jagung
1 camca teh serbuk penaik

100g kelapa parut kering
200g mentega atau majerin
100g gula kaster
1 camca teh esen vanilla
1 biji telur
100g nestle cornflakes (dikisar kasar)
Ceri merah

Cara2
1) Ayak bersama bahan A, masukkan kelapa kering, gaul sebati dan ketepikan
2) Krimkan mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang, masukkan telur dan pukul sebati
3) Kaup balikkan campuran tepung dan gaul sebati hingga menjadi doh lembut
4) Ambil 1 doh dgn 1 camca teh dan uli seperti bebola kecil, gaul setiap bebola kedalam nestle conflakes dan hias dgn ceri merah
5) Bakar selama 15 – 20 minit pada suhu 180’C

Biskut Dwi Corn Fales Koko Crunch

Bahan-bahan
Doh Putih- A
100g tepung gandum
25g tepung beras
½ camca teh serbuk penaik

50g Nestle cornflakes(dikisar halus)
100g mentega atau marjerin
50g gula kaster
½ camca the esen vanilla

Doh Coklat –B
75g tepung gandum
25g tepung beras
2 camca besar serbuk koko
½ camca teh serbuk penaik

50g Nestle cornflakes(dikisar halus)
75g mentega atau marjerin
50g gula kaster
½ camca the esen vanilla

Cara2

1) Ayak bersama bahan A , masukkan nestle cornflakes gaul sebati & ketepikan
2) Pukul mentega, gula & esen vanilla hingga kembang, kaup balikkan campuran tepung dan gaul sebati hingga menjadi doh lembut
3) Ulangi kaedah yg sama utk bahan B
4) Canai Doh A dan B secara berasingan, menjadi jakur setebal 1cm, kemudian cantumkan keduanya.
5) Potong mengikut kepanjangan yg disukai, susuh doh diatas dulang pembakar yg disapu mentega, jarak utk biskut mengembang
6) Bakar selama 15-20 minit suhu 180’C.
7) Utk hiasan ; celup separuh biskut dgn coklat masakn & tabor dgn gula halus berwarna

No comments:

Post a Comment