Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Teringin pulak nak makan nasi lemak buatan tangan sendiri. Setiap hari sabtu dan ahad, selalu ajak Buya pegi makan nasi lemak tapi tak kesampaian. Bila tunggu Buya siap, tengok jam dah tengahari. So krismas semalam, Chetam buat sendiri.
Di samping nasi lemak dan sambal ikan sardin, Chetam juga hiaskan dengan ikan bilis goreng (best...kriuk..kriuk....Buya suka sangat), ayam goreng kunyit tak cukup, telur dadar dan kentang goreng.
Nasi Lemak Sambal Sardin Chetam
Sumber : Chetam
Nasi Lemak
Santan dalam pek plastik
Air secukupnya
Beras
Daun Pandan
Garam
Halia
Bawang merah
Basuh beras, tambah santan segera dan air secukupnya. Masukkan daun pandan yang sudah dibasuh, dikoyak dan diikat. Masukkan bawang merah yang telah dihiris dan halia yang diketuk. Tambah garam secukup rasa. Masak guna periuk letrik.
Sambal Tumis Ikan Sardin
1 tin ikan sardin (Chetam guna jenama Marina)
Cili boh
sedikit belacan
Ubi kentang yang dah digoreng (potong style wedges)
Sedikit air
Minyak masak
Sedikit garam dan gula
Panaskan minyak dalam kuali. Tambah cili boh dan belacan. Tekan belacan dengan sudip supaya hancur. Tambah sedikit air. Biar hingga naik minyak.
Masukkan kuah sardin dari tin, biarkan sekejap. Tuangkan ikan sardin dan gaul perlahan. Masukkan gula dan garam secukupnya. Bila dah siap, masukkan kentang yang telah digoreng.
Nota Kaki Chetam : Sepatutnya buat sambal tumis kena masukkan air asam jawa atau asam keping tapi Chetam tak buat begitu. Buya sensitif bila bab asam ni. Buya tak suka. Belacan pun Chetam tambah sikit jer.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
December 26, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment