Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


September 18, 2007

Spring Roll Caca Marba

Masa dok berlegar dalam Billion Supermarket, Buya cakap dah lama tak makan benda ni. Dulu-dulu, awek Buya selalu buat. Bila tengok dalam freezer...rupernya kulit popiah. Tak sampai hati hampakan harapan Buya sebab Buya jarang minta masakkan kuih. Yang Buya tahu, suruh buat Masak Lemak. So Ahad lepas, berbuka puasa ngan Masak Lemak Cili Api Ikan Jenahak dan Spring Roll ni.

Spring Roll Caca Marba
Sumber : Chetam

Kulit popiah yang kecil. (kalau beli yang besar, potong 4)
Sayur Campur
Udang kecil - buang kepala dan ekor
Bawang putih dan merah - dihiris
Serbuk Maggi Cukup Rasa - sikit jer
Minyak Masak
Optional : Telur Ayam - buat dadar (cincang)

Cara
Panaskan kuali. Masuk sikit minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kuning. Masuk udang dan sayur campur. Goreng sampai layu. Masuk serbuk Maggi Cukup rasa. Kacau hingga masak. Tutup api.

Ambil selapis kulit popiah, letak sayur campur. Pastikan ada sekor udang. Letak sikit telur dadar. Gulung kulit popiah. Calitkan sedikit air di hujung kulit popiah, gulung lagi hingga habis.

Goreng spring roll dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Boleh dihidang bersama sos cili segera atau buat sendiri.

Sos Cili
Sumber : Chetam (belajar dari Arwah Emak)

Cili Merah
Cuka
Bawang putih
Gula
Garam

Cara
Tumbuk cili merah dan bawang putih hingga lumat. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tumbuk lagi. Masuk sedikit cuka. Campur air suam. Gaul rata. Boleh juga dijadikan kuah cucur udang.

No comments:

Post a Comment