Puding Roti Berjem Stroberi
Sumber : Chetam
Bahan
Roti - 1 buku
Jem Stroberi
Susu Kotak - 1 1/2 cawan
Butter/Mentega
Sultana/Kismis
Gula 1 sudu
Cara
Panaskan susu dengan sedikit gula. Jangan bagi mendidih. Cukup sekadar untuk gula larut.
Potong kulit roti tapi jangan buang. Kulit roti diramas taua digunting halus-halus. Sapu butter/mentega atas permukaan roti. Sapu jem stroberi di permukaan roti yang lagi satu. Susun atas loyang dengan meletakkan permukaan yang disapu butter/mentega ke atas loyang. Tabur kismis/sultana dan tuang susu suam sekadar untuk membasahkan roti. Ulang proses yang sama dan lapiskan atas lapisan pertama tadi. Ulang sehingga roti habis.
Di permukaan atas sekali, taburkan kismis/sultana, tabur kulit roti dan tuang susu suam.
Masukkan loyang dalam oven yang dah dipanaskan dengan suhu 180 celsius. Bakar api atas bawah selama lebih kurang 25 minit...ikut oven masing-masing yer.
Dah masuk, boleh makan.....
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment