Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
September 11, 2007
Masak Lemak Jantung Pisang ngan Anak Bawal
Masak Lemak Jantung Pisang ngan Anak Bawal
Sumber : Chetam
Bahan
Jantung Pisang
Anak Ikan Bawal (boleh ganti ngan ikan bilis)
Serai dititik
Cili Padi Hijau
Kunyit Hidup
Garam secukup rasa
Santan (Chetam pakai santan kotak)
Sebiji bawang merah
Cara
Potong jantung pisang ikut suka. Lepas tu masuk dalam periuk dan tambah air. Rebus jantung pisang untuk buang getah. Bila dah lembut, tutup api dan buang air rebusan. Masukkan semua jantung pisang dalam periuk.
Blend bawang merah, cili padi dan kunyit hidup sampai halus. Masuk dalam periuk. Masuk serai, anak ikan bawal dan santan. Nyalakan api. Masak sehingga mendidih sambil kacau kuah supaya tak pecah minyak. Masuk garam. Tutup api. Dah boleh dihidang dengan nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment