Resipi - Zubaidah Che Pa
Sumber Majalah Jelita Sept. 2007
BAHAN A
110 gm mentega
1/2 sudu besar shorteing
50 gm kastor
1/2 sudu kecil esen kopi
1/2 biji kuning telur
BAHAN B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum (kisar)
1 sudu besar coffeemate
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam
HIASAN
Serbuk roti putih
coklat masakan
PENYEDIAAN
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaul rata
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan
4. Bakar pada suhu 175 C selama 20 minit
5. Dah sejuk celupkan ke dalam coklat masakan dan golekkan ke dalam serbuk roti.
Snowball Cookies.
Bahan bahan
2 cawan tepung
2 cawan finely chopped nuts (walnuts or pecan) selalunya baya guna walnut.
1/4 cawan gula halus.
1 cawan butter (softened)
1 tsp vanilla
gula icing for rolling.
Method:
1. Panaskan oven 325F
2. Campurkan tepung, nuts, gula, butter and vanilla
3. Putar dengan mengunakan speed yg rendah, sehingga sebati ( 3-4 minute)
4. Dengan mengunakan teaspoon, sudu dan bulatkan dough 1 inci bola
5. Letak diatas ungreased cookie sheet dalam1 inch apart.
6. Bakar selama 18-23 minute atau sehinnga warna tukar menjadi light brown. Keluarkan secepat yg mungkin dari cookies sheet.
7. Roll dalam gula icing semasa tengah panas dan sekali lagi bila sudah sejuk.
Cornflakes madu.
90 gram sugar halus,
110 gram butter.
6 sudu besar madu/golden syrup
Untuk cornflakes pula.
120 gram cornflakes.
120 bubble rice( yg plain punya bukan Choc)
100 gram kacang/badam.
selalunya baya guna kacang yg dalam tin saja.
Masak atas api sehingga butter,sugar, madu bercampur sebati. Sekejap ja masaknya. Kemudian tuangkan campuran cornflakes, Gaul sampai rata bancuhan madu dan cornflakes, sudukan dalam paper cup kemudian bakar 350F selama 11-12 minute.. :))..
Nota Kaki Chetam : Selalunya Chetam tak masukkan bubble rice. Kacang dan badam hendaklah dipanggang terlebih dahulu. Baru sedap nak mengunyah.
No comments:
Post a Comment