Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


August 03, 2007

Snickers Cheesecake - Resepi dari Sherina

Resepi ni Chetam pamirkan dengan kebenaran tuan tanahnya iaitu Puan Sherina. Beliau telah membawa Chesse Cake ini sempena gathering Rnet bulan lepas.


Snickers Cheesecake

Crust
* 150 gm Digestive biscuits, dihancurkan
* 70 gm Butter, dicairkan

Cheesecake
Filling
* 500 gm cream cheese
* 1/4 cup castor sugar
* 2 (A) eggs
* 1tsp vanilla essence
* 3 snickers bar ( 1 batang dipotong 4 bahagian. kemudian dipotong kecik2)

Topping
Choc Ganache
* 150 gm whip cream
* 200 gm Dark Choc
* 100 gm peanuts, roasted, chopped

Caramel Sauce
* 1/2 cup brown sugar
* 1 cup whip cream (saya guna emborg. Brand lain ada guna tapi dia jadi cair sgt)
* 1 tbsp butter

Cara-cara
1. Prepare crust. Chill in fridge
2. Beat cream cheese and sugar
3. Add eggs and vanilla essence
4. Spoon enough cheesecake batter to cover the crust.
5. Place cut up snickers into cheesecake batter. Press it down to avoid air bubbles.
5. Spoon the rest of the cheesecake batter on top and bake150 C for 20-25 mins
6. Once cool place in fridge until ready to use
7. Prepare choc ganache. Double boil whip cream and dark choc until thicken
8. Prepare caramel sauce. Place brown sugar, whip cream and cook until thicken. Stir in butter. Let cool.
9. Remove cheesecake from fridge and let it come down to room temperature.
10. Spoon choc ganache and sprinkle with chopped peanuts
11. Then spoon caramel sauce on top.

Nota Kaki Sherina: Kek ni pesyen tak boleh simpan lama2 dlm fridge selepas di letak topping nye sbb peanuts akan lemau....siap kena mkn terusss...hehehhe. Mungkin ada sesapa yg ada petua utk kasi itu kacang maintain ranggup.....bole le share ek....

Nota Kaki Chetam: Kalau anda ingat, dulu Chetam pernah post tentang cupcakes yang Sarah Jasmine buat bersama dengan Nasya.....cupcakes mereka memang cantik dan ceria. Sebenarnya Sarah Jasmine dan Sherina ni merupakan saudara kembar. Sherina lebih pakar dalam membuat Cheese Cakes. Kalau berminat nak order mini cheese cakes pelbagai rasa, jangan lupa singgah ke 4 Cakes In A Cup

1 comment:

  1. Anonymous8:24 pm

    Assalamualaikum

    kak ni guna loyang size berapa yer?

    ReplyDelete