Susulan dari resepi Jem Manggis.....Sifu Anis telah menggunakan jem manggis tersebut untuk membuat cheese cake.
3-STEP MANGOSTEEN LAYER CHEESECAKE
(resepi asal diambil dari laman web Kraftfoods - 3-step strawberry layer cheesecake)
Bahan2 :-
500g cream cheese (pada suhu bilik)
1/2 cawan gula kaster
1/2 sudu teh esen vanilla
2 butir telur (saya guna gred A)
1/4 cawan jem manggis
5 titik pewarna merah
100 ml non-dairy whipped topping (saya guna jenama vivo)
Cara2 :-
- Panaskan ketuhar ke suhu 170C.
- Pukul cream cheese, esen vanilla & gula pada kelajuan sederhana hingga sebati.
- Masukkan telur & whipped topping. Pukul lagi hingga sebati.
- Asingkan 1 cawan adunan. Masukkan jem & pewarna ke dalam adunan 1 cawan ni. Kacau hingga sebati.
- Tuang 1/2 adunan warna asal, diikuti adunan warna merah & diakhiri dgn baki adunan warna asal ke atas kek span.
- Bakar selama 45 minit atau bahagian tengah ciskek hampir kental (kira masih ada sket goyang2).
- Buka pintu ketuhar sedikit & biarkan ciskek di dalam hingga sejuk sepenuhnya.
- Simpan ciskek dlm peti ais sekurang2nya 3 jam sebelum dihidang.
Nota Kaki Sifu Anis: Bahan yang dalam warna biru di atas tu ditambah sendiri. Resipi kek span saya letak letak cos guna sponge mix je....mungkin lain jenama sponge mix, lain sukatannya.
Nota Kaki Chetam: Resepi sponge kek segera memang berbeza-beza ikut kedai yang bekalkan sponge mix tu. So kalau beli, jangan segan2 untuk bertanya dengan tuan punya kedai macam mana nak buat sponge kek tu.
No comments:
Post a Comment