Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


July 11, 2007

COCONUT BLOSSOM CAKE

Chetam dah lama simpan resepi ni tapi tak pernah buat. Resepi ni dihantar melalui email tanpa gambar. Hari ni semasa sedang search dalam googles, terjumpa resepi yang sama tetapi disertai dengan gambar yang sungguh menikam kalbu. Gambarnya Chetam dapati dari http://rossyabakes.fotopages.com/. Kalau nak cari resepi dengan gambar-gambar yang mengancam, boleh lawati fp ni. Fp ni kepunyaan Rossya......nama yang sinonim di Forum Cari.com kalau tak silap Chetam. Sayangnya, beliau telah menutup secara rasminya FP beliau pada bulan Februari yang lalu. Tiada lagi gambar-gambar baru yang akan diupdatekan.

Chetam tampillkan resepi ini dalam 2 versi berbeza......satu dari Leen Omar dan satu lagi dari Rossya. Versinya berbeza kerana penggunaan sukatan yang berlainan. Anda pilih yang mana lebih senang untuk anda praktikkan.

COCONUT BLOSSOM CAKE Sumbangan Leen Omar Rnet 8 Ogos 2005

Bahan-bahannya
3 biji Telor Sejuk
9 oz Gula Halus
10 oz Tepong Softasilk/Tepong Hong Kong
5 oz Coconut cream atau 1 biji kelapa ambil patinya
2 oz Daun pandan di ambil patinya atau essen pandan flavour
1 tbsp Ovelette
2 ½ tsp Essen pewarna hijau

Untuk Intinya
1 biji Kelapa di buang kulitnya dan di kisar
6 oz Gula melaka/hitam
1 ½ cawan Air
1 tsp Garam
Bahan-bahan ini hendaklah di goreng.

Peratorannya
Telor di pukul hingga kembang kemudian tarok gula. Pukul hingga putih dan hancur. Tarokkan coconut cream dan ovelette. Kacau hingga pekat dan kembang barulah di tarok bahan-bahan yang lain dan juga tepong. Kacau rata-rata hingga sebati.

Setelah selesai ambil bahan ini anggaran 1 sudu tarok di dalam mangkok kertas. Tarok inti di atasnya kemudian di tutup dengan bahan tepung tadi dalam 1 sudu lagi. Kemudian hendaklah di kukus dengan air.Steamed coconut Blossoms dari
http://rossyabakes.fotopages.com/

Bahan A:
3 biji telur sejuk
220g gula halus
275g Softasilk
3 s.k. baking powder
1 s.k. ovelette
140g coconut cream


Filling B:
50g gula
125g gula melaka
1 s.k. cornflour dibancuh dengan 50g air
3 helai daun pandan
225g kelapa parut


Semua bahan-bahan A dipukul dengan high speed. Bahagikan kepada beberapa bahgian lalu di warna mengikut kegemaran anda. Masukkan sedikit adunan kedalam acuan kemudian bubuhkan fillingnya lalu ditutup lagi dengan adunan tepung. Kukus lah selama 15 minit.

Bahan-bahan untuk filling hendaklah disatukan lalu dimasak hingga kering.

No comments:

Post a Comment