Chetam tampillkan resepi ini dalam 2 versi berbeza......satu dari Leen Omar dan satu lagi dari Rossya. Versinya berbeza kerana penggunaan sukatan yang berlainan. Anda pilih yang mana lebih senang untuk anda praktikkan.
COCONUT BLOSSOM CAKE Sumbangan Leen Omar Rnet 8 Ogos 2005
Bahan-bahannya
3 biji Telor Sejuk
9 oz Gula Halus
10 oz Tepong Softasilk/Tepong Hong Kong
5 oz Coconut cream atau 1 biji kelapa ambil patinya
2 oz Daun pandan di ambil patinya atau essen pandan flavour
1 tbsp Ovelette
2 ½ tsp Essen pewarna hijau
Untuk Intinya
1 biji Kelapa di buang kulitnya dan di kisar
6 oz Gula melaka/hitam
1 ½ cawan Air
1 tsp Garam
Bahan-bahan ini hendaklah di goreng.
Peratorannya
Telor di pukul hingga kembang kemudian tarok gula. Pukul hingga putih dan hancur. Tarokkan coconut cream dan ovelette. Kacau hingga pekat dan kembang barulah di tarok bahan-bahan yang lain dan juga tepong. Kacau rata-rata hingga sebati.
Setelah selesai ambil bahan ini anggaran 1 sudu tarok di dalam mangkok kertas. Tarok inti di atasnya kemudian di tutup dengan bahan tepung tadi dalam 1 sudu lagi. Kemudian hendaklah di kukus dengan air.



Steamed coconut Blossoms dari http://rossyabakes.fotopages.com/
Bahan A:
3 biji telur sejuk
220g gula halus
275g Softasilk
3 s.k. baking powder
1 s.k. ovelette
140g coconut cream
Filling B:
50g gula
125g gula melaka
1 s.k. cornflour dibancuh dengan 50g air
3 helai daun pandan
225g kelapa parut
Semua bahan-bahan A dipukul dengan high speed. Bahagikan kepada beberapa bahgian lalu di warna mengikut kegemaran anda. Masukkan sedikit adunan kedalam acuan kemudian bubuhkan fillingnya lalu ditutup lagi dengan adunan tepung. Kukus lah selama 15 minit.
Bahan-bahan untuk filling hendaklah disatukan lalu dimasak hingga kering.
No comments:
Post a Comment