Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 05, 2007

Resepi dari Majalah Saji Bulan Mei 2007

Chetam buat kacang karamel ni bulan lepas. Memang sedap tapi gagal bab memotong. So lepas sejuk jer, Chetam patah-patahkan kepingan kacang ni. Sori bebanyak sebab gambar lambat diambil. Kacang dah habis baru teringat nak ambil foto.....hehehehe

Kek Suji ni pulak baru jer Chetam buat hari Sabtu lepas. Memang sedap tapi bahagian bawahnya sedikit rentung.......guna oven lama.....payah nak kontrol sikit. Tak letak cip pun dah sedap. Cuma gula terlalu banyak. Chetam kurangkan 50 gm tapi masih lagi manis.

Resepi-resepi di bawah yer......

Kacang Karamel
1 cawan gula
1/2 cawan corn syrup
Secubit garam
1 1/2 cawan kacang tanah (goreng tanpa kulit)
1 sudu besar mentega
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara
1. Sapu dulang pembakar dengan shortening.
2. Dalam periuk satukan gula, esen vanila, mentega, soda bikarbonat, corn syrup dan garam.
3. Kacau sehingga mendidih dan masukkan kacang.
4. Kacau sehingga likat dan tuangkan atas dulang.
5. Biarkan sejuk dan potong.

Kek Suji
350 gm gula kastor
200 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung suji
150 ml minyak jagung
160 gm mentega
3 biji telur
1 sudu besar esen vanila
Cip Coklat
Pewarna kuning
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sehingga kembang.
2. Tuangkan minyak dan tepung sedikit demi sedikit. Gaulkan rata. Masukkan sedikit esen vanila. Gaul lagi. Tuangkan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan adunan di dalam belas dan taburkan cip coklat di atasnya. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 40 minit.

No comments:

Post a Comment