Kek Suji ni pulak baru jer Chetam buat hari Sabtu lepas. Memang sedap tapi bahagian bawahnya sedikit rentung.......guna oven lama.....payah nak kontrol sikit. Tak letak cip pun dah sedap. Cuma gula terlalu banyak. Chetam kurangkan 50 gm tapi masih lagi manis.
Resepi-resepi di bawah yer......
Kacang Karamel
1 cawan gula
1/2 cawan corn syrup
Secubit garam
1 1/2 cawan kacang tanah (goreng tanpa kulit)
1 sudu besar mentega
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara
1. Sapu dulang pembakar dengan shortening.
2. Dalam periuk satukan gula, esen vanila, mentega, soda bikarbonat, corn syrup dan garam.
3. Kacau sehingga mendidih dan masukkan kacang.
4. Kacau sehingga likat dan tuangkan atas dulang.
350 gm gula kastor
200 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung suji
150 ml minyak jagung
160 gm mentega
3 biji telur
1 sudu besar esen vanila
Cip Coklat
Pewarna kuning
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sehingga kembang.
2. Tuangkan minyak dan tepung sedikit demi sedikit. Gaulkan rata. Masukkan sedikit esen vanila. Gaul lagi. Tuangkan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan adunan di dalam belas dan taburkan cip coklat di atasnya. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 40 minit.
No comments:
Post a Comment