Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


June 05, 2007

Resepi dari Majalah Saji Bulan Mei 2007

Chetam buat kacang karamel ni bulan lepas. Memang sedap tapi gagal bab memotong. So lepas sejuk jer, Chetam patah-patahkan kepingan kacang ni. Sori bebanyak sebab gambar lambat diambil. Kacang dah habis baru teringat nak ambil foto.....hehehehe

Kek Suji ni pulak baru jer Chetam buat hari Sabtu lepas. Memang sedap tapi bahagian bawahnya sedikit rentung.......guna oven lama.....payah nak kontrol sikit. Tak letak cip pun dah sedap. Cuma gula terlalu banyak. Chetam kurangkan 50 gm tapi masih lagi manis.

Resepi-resepi di bawah yer......

Kacang Karamel
1 cawan gula
1/2 cawan corn syrup
Secubit garam
1 1/2 cawan kacang tanah (goreng tanpa kulit)
1 sudu besar mentega
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara
1. Sapu dulang pembakar dengan shortening.
2. Dalam periuk satukan gula, esen vanila, mentega, soda bikarbonat, corn syrup dan garam.
3. Kacau sehingga mendidih dan masukkan kacang.
4. Kacau sehingga likat dan tuangkan atas dulang.
5. Biarkan sejuk dan potong.

Kek Suji
350 gm gula kastor
200 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung suji
150 ml minyak jagung
160 gm mentega
3 biji telur
1 sudu besar esen vanila
Cip Coklat
Pewarna kuning
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sehingga kembang.
2. Tuangkan minyak dan tepung sedikit demi sedikit. Gaulkan rata. Masukkan sedikit esen vanila. Gaul lagi. Tuangkan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan adunan di dalam belas dan taburkan cip coklat di atasnya. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 40 minit.

No comments:

Post a Comment