Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 05, 2007
Kek Coklat Roha
Kek ni dah penah masuk Teratak Chetam tapi gambarnya Chetam songlap dari email. Kali ni gambar kek yang Chetam buat sendiri. Chetam buat 2 versi, bakar dan kukus. Yang bakar untuk famili makan dan yang kukus diberi pada anak kawan Chetam yang dapat masuk Sekolah Berasrama di Johor. Anak kawan Chetam ni juga merupakan anak murid Buya.
KEK COKLAT KUKUS ROHA
Penyumbang : Roha
Bahan2.
Tepung Gandum 2 cawan
Gula Halus 2 cawan } gunakan gula yg biasa dan kisar halus
Serbuk koko 1 cawan} Boleh kurangkan sikit jika tak suka pahit
Minyak Masak 1 cawan
Air Panas Mendidih 1 cawan
Susu pekat manis 1 tin kecil} Klu pakai cremer 1 tin besar
Telur 5 biji
Baking powder 1 sudu kecil
Bikarbonat 1 sudu kecil
Caranya:
Sediakan pengukus. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan bikarbonat. Masukkan dlm bekas dan buat lubang di tengah2nya. Masukkan telur, gula, susu, minyak dan kacau sebati. Jangan kacau terlalu lama. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata. Kukus selama 1.30 jam. Untuk mengetahui kek sudah masak , cucuk dgn lidi dan kalau lidi ditarik bersih menandakan kek telah pun masak. Bolehlah dihias dgn toping atau dimakan begitu sahaja.
p/s : semasa mengukus pastikan air kukus ditambah. Dalam masa 1.30jam pengukus hendaklah dibuka hanya sekali sahaja.
Topping dari Kek Coklat Kukus Badariah
1/2 buku butter
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
Masak dengan cara double boil.
Chetam pusing belakang jer, Chenul ambil peluang jilat sudip kayu yang penuh ngan topping coklat. Memang ikut perangai Chetam masa kecik dulu. Suka sangat jilat saki baki kek yang belum masak. Best!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment