Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


March 09, 2007

Beraya di Kota Medan, Sumatera Barat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Dah lama Chetam janji nak citer pasal raya di Kota Medan. So hari ni, Chetam tunaikan tapi ceritanya serba ringkas saja yer. Ni 1st time Chetam raya di Medan dan juga 1st time Chenul sampai ke rumah Atuk.

Kami bertolak pagi 23 Oktober 2006 dengan pesawat AirAsia. Chenul punya seronok sebab dapat naik OPLANE. Selama ni Chenul cuma tengok OPLANE dari bawah jer. Sampai Medan selepas 55 minit. Memang tak puas naik OPLANE sebab sekejap dah sampai. Adik dan Ipar Buya dah tunggu bersama anak-anak. Seronok Bonda tengok Chenul.

Dalam 10 minit naik Kijang, dah sampai rumah Atuk. Dekat sangat rumah Atuk dengan Lapangan Terbang Polonia. Yang paling kelakar, ada adegan air mata menyambut kepulangan Buya dan Chenul.....Chetam bawa kek dan biskut sebagai ole-ole dari Malaysia. Rupa-rupanya, di rumah mertua lagi banyak biskut raya cuma kek yang tak ada. Chenul punya seronok sebab sepupu-sepupu semuanya sebaya. Apa lagi......tak duduk dia sampai semua orang tengok menggeleng kepala sebab tak tahu penat langsung.

Malam Raya tu, Buya, Chetam dan Chenul di bawa ke tengah Kota untuk menyaksikan sambutan Hari Raya di Kota Medan. Memang meriah sakan. Orang ramai berpusu-pusu. Siap berarak naik lori kecil dan besar sambil bertakbir. Ada hotel yang menganjurkan acara keagamaan serta upacara memalu gendang atau tabuh. Jalan besar ditutup dan gerai-gerai dibuka di tengah jalan. Ada konsert diadakan di tengah tasik. Paling seronok bila tengok sepanjang jalan dipenuhi dengan orang menjual trompet dan mainan anak-anak.

Ini gambar Chenul ngan orang yang jual trumpet. Trumpet di bahagian bawah. Yang tengah tu boneka yang boleh bergerak dan di atas belon bentuk ayam. Siap boleh picit.....hehehehe....tak senang duduk Chenul dok kejar orang ni.

Chenul berposing dengan Atuk dan sepupu. Yang di atas tu Mimi, anak Mak Long dan yang di bawah tu, Tika anak Bonda.

Chetam tak pernah tengok orang bayar fitrah dengan beras, selalunya dengan wang. Kaunter pembayaran fitrah ini dibuka di pintu masuk Masjid Raya. Masjid Raya ni cantik dan besar tapi gambar sebelah malamnya tak terang.

Ini adik-adik dan ipar Buya, masa tengah lepak di gerai. Yang dukung anak di tengah tu Bonda, yang gendong anak dalam kain tu Mak Long, yang baju biru petak tu suami Bonda dan suami Mak Long terlindung.

Ini pula pentas konsert yang di adakan di atas pentas terapung kalau Chetam tak silap. Meriah betul. Lagu keagamaan ada, dangdut ada, lagu Siti Norhaliza pun ada.

Gambar ni tak berapa jelas tapi Chetam tempek juga sebab nak tunjuk suasana Malam Raya di Kota Medan. Di bahagian belakang tu adalah orang-orang yang menaiki lori sambil bergendang dan bertakbir.

Esoknya 24 Oktober 2006 dah Hari Raya. Malangnya Chetam tak ambil sebarang gambar pada hari raya pertama. Raya di rumah mertua Chetam memang meriah. Bayangkan tiga set kerusi sofa di sediakan di ruang tamu dan setiap set ada biskut raya yang terhidang. Tetamu memang ramai sampai bekas biskut asyik kosong jer. Yang berkerja keras mengisi bekas-bekas kosong ini ialah adik Buya yang bongsu dan sedang sarat mengandung anak pertama.

Hidangan di pagi raya ialah tapai pulut hitam, kulang kaling atau di Malaysia dipanggil buah nipah. Ada sedara mara yang bawakan lontong. Memang sedap. Mertua Chetam buat kuah kacang....sedap sangat.....kuahnya tak pekat tapi manis tapi sodap...hehehe....

Raya kedua kami pegi rumah Biras Mertua Chetam. Biras ni masuk kategori orang kaya so rumah memang besar banget. Ni gambar Chenul di tangga bersama sepupu-sepupu.


Aksi-aksi kelakar Buya dan adik beradik beliau di luar rumah Biras Mertua. Sebenarnya sedang happy sebab anak-anak dapat duit raya Rp20,000 dari Biras.

Yang lelaki di tengah tu adik Buya, Chenul panggul dia OM NIAM. Sebelum raya, Om Niam datang training ke Malaysia dan bawa air Rasberi jenama Kurnia. Setiap kali Chenul nak air Rasberi ni, Chenul akan kata nak air OM Niam sehingga sekarang melekat nama air Om Niam. Yang baju hijau tu Ibu Mertua Chetam dan yang baju pink tu Biras Mertua.


Ini pula halwa buah kulang kaling yang dibuat sendiri oleh mertua. Memang sedap tapi manisnya....mak ai. Lagi sedap kalau makan yang udah disejukkan dalam peti ais. Buah ni juga dihidangkan di kebanyakan rumah tetapi versi warnanya berlainan. Ada yang warna oren, hijau dan merah. Tetapi mertua Chetam memilih warna yang asal je.

Ini dia tapai Pulut Hitam. Sedap tapi manis giler. Kebanyakan rumah yang Chetam beraya memang hidangkan Tapai Pulut Hitam ni.

Ok......stop sini kejap. Nanti Chetam akan citerkan pasal Majlis Aqiqah untuk baby perempuan Om Amri.

Babai
Chetam

No comments:

Post a Comment