Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


January 04, 2007

Puding Biskut Marie

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Chetam nak kongsi satu resepi yang amat mudah. Chetam panggil Puding Biskut Marie tapi ada beberapa versi yang berbeza dipanggil Kek Batik. Resepi ni Chetam dapat dari kawan kakak Chetam yang dulu penah keje di Kilang Hitachi Consumer di Bandar Baru Bangi. Chetam minta maaf sebab tak tahu tuan punya asal resepi ni. Dah lebih 12 tahun resepi ni Chetam dapat. Dan kalau anda klik Koleksi Resepi Pilihan Chetam di sebelah kanan, resepi ni telahpun ada di dalam senarai kerana ia merupakan di antara resepi terawal yang pernah Chetam paparkan dalam Teratak Chetam tetapi tiada gambar.

So kali ni Chetam ulang semula resepi disertai dengan gambar.


Baru dibubuh topping.


Baru dipotong.


Close Up sikit....

Berikut adalah ulangan resepinya.

Puding Biskut Marie

5 biji telur (pukul sekejap)
400gm biskut marie - di patah 2 (Chetam guna perasa Kopi)
1 cawan gula (boleh kurangkan)
1/2 cawan serbuk koko (diayak)
1 tin susu cair
3 hingga 4 sudu butter

Sediakan kuali. Masukkan susu cair, gula dan serbuk koko. Nyalakan api. Kacau sehingga serbuk koko bergaul rata dengan susu dan gula. Apabila dah mendidih, masukkan butter. Kacau hingga butter cair. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul. Perlahankan api. Kacau sehingga sebati. Masukkan biskut marie. Tutup api. Gaul sehingga keseluruhan biskut marie dilitupi coklat.

Sediakan loyang yang dilapik dengan kertas minyak. Kaup adunan ke dalam loyang. Tekan dengan senduk plastik sehingga mampat. Masukkan dalam peti sejuk sehingga keesokan hari.

Topping
1/2 buku butter
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko

Masak secara double boiler. Boleh dituang ke atas puding.

Nota Kaki Chetam: Topping di atas ni boleh dikurangkan sebab Chetam pun guna lebihan dari menghias kek yang lain

3 comments:

  1. Anonymous4:10 pm

    kita dah cuba resepi awak tu..terima kasih ya.sekali cuba buat nak buat berkali2 ..hehehehe...kalau resepi yang lain kita ambil dan cuba membuatnya jangan marah ya...

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:36 am

    a'kum
    sy pun dah cuba resepi ni
    sedap tau
    cubalah...........

    ReplyDelete
  3. nak tny sikit. yg kek batik ni lembut ke tak? sy tgh cri resipi yg biskutnye lembut. x keras. yg saya slalu buat keras. thanks

    ReplyDelete