Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


May 02, 2006

Kek Lapis Cheese


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Petang semalam Chetam cuba buat Kek Lapis Cheese. Resepi diberikan oleh Puan Roziyati dari ResepiNet. Sangat mudah sebab bahannya senang didapati. Cuma bancuhan di bawah ni sikit so kek ni nipis. Next time Chetam kena doublekan adunannya. Maaf sebab gambar tak ada sebab kamera dah diambil orang. Tapi Chetam tempek gambar dari Puan Roziyati. Kalau tengok gambar, kek ni nampak tinggi, mungkin dibuat dari lebih satu adunan.

Chetam syorkan anda cuba kek ni. Senang dan sedap tapi kena pakai oven yang ada api atas dan bawah yer...

Kek Lapis Cheese
Sumbangan : Roziyati ResepiNet
Gambar : Roziyati ResepiNet

3 biji telur (putih dan kuning)
2 biji telur (kuning shj)
140 gm gula halus
1/2 sudu meja ovalette
(semua dipukul sampai betul2 pekat, angkat mixer, mixture tak jatuh)

125 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
(ayak - sebati)
50 gm air ais ( air sejuk dalam fridge)
(Tepung + baking powder gaul dalam mixture tadi diselangseli ngan air ais sampai habis)

200 gm butter (farmcows - disyorkan oleh Puan Roziyati)
125 gm cream cheese Philadephia
(Butter pukul sampai warna jadik putih dan masukkan cream cheese, pukul sebati. Campurkan ngan mixture kat atas tadi)

Panaskan oven @180C (api atas bawah). Acuan 7x7, alas bawah ngan tracing paper. Tak perlu gris acuan. Letak 4 sudu meja (atau 3 sudu meja kalau nak lapis lebih nipis.). Ratakan. Bakar 10 min (api atas sahaja). Ulang sampai habis.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment