Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
May 02, 2006
Kek Lapis Cheese
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Petang semalam Chetam cuba buat Kek Lapis Cheese. Resepi diberikan oleh Puan Roziyati dari ResepiNet. Sangat mudah sebab bahannya senang didapati. Cuma bancuhan di bawah ni sikit so kek ni nipis. Next time Chetam kena doublekan adunannya. Maaf sebab gambar tak ada sebab kamera dah diambil orang. Tapi Chetam tempek gambar dari Puan Roziyati. Kalau tengok gambar, kek ni nampak tinggi, mungkin dibuat dari lebih satu adunan.
Chetam syorkan anda cuba kek ni. Senang dan sedap tapi kena pakai oven yang ada api atas dan bawah yer...
Kek Lapis Cheese
Sumbangan : Roziyati ResepiNet
Gambar : Roziyati ResepiNet
3 biji telur (putih dan kuning)
2 biji telur (kuning shj)
140 gm gula halus
1/2 sudu meja ovalette
(semua dipukul sampai betul2 pekat, angkat mixer, mixture tak jatuh)
125 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
(ayak - sebati)
50 gm air ais ( air sejuk dalam fridge)
(Tepung + baking powder gaul dalam mixture tadi diselangseli ngan air ais sampai habis)
200 gm butter (farmcows - disyorkan oleh Puan Roziyati)
125 gm cream cheese Philadephia
(Butter pukul sampai warna jadik putih dan masukkan cream cheese, pukul sebati. Campurkan ngan mixture kat atas tadi)
Panaskan oven @180C (api atas bawah). Acuan 7x7, alas bawah ngan tracing paper. Tak perlu gris acuan. Letak 4 sudu meja (atau 3 sudu meja kalau nak lapis lebih nipis.). Ratakan. Bakar 10 min (api atas sahaja). Ulang sampai habis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment