Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


May 31, 2006

Kek Coklat DeeDee Sumbangan DeeDee ResepiNet


Kek Coklat DeeDee

Bahan2nya :
230gm Superfine floor
300gm gula castor
225gm mentega
225ml air sejuk
35gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh Nescafe
1/4 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji telur

Cara2nya :
Ayak tepung, serbuk koko baking powder, bicarbonate of soda, garam dan Nescafe. Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga putih. Masukkan kuning telur. Masukkan tepung berselang-seli dengan air. Pukul putih telur di dalam bekas yang berasingan hingga putih kembang dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digris. Bakar pada suhu 180' selama 30 minit atau sehingga masak.

Bahan2 untuk topping :
35gm serbuk koko
200gm gula caster
1 sudu teh esen vanilla
50gm tepung jagung
225ml susu
175ml air
1/2 sudu teh garam
2 biji kuning telur
100gm mentega
1 sudu teh nescafe

Cara2nya :
Campurkan semua bahan kecuali mentega. Masak dengan double boil dan kemudian barulah dimasukkan mentega. Tuangkan dan penuhkan keseluruhannya ke atas kek.

Nota DeeDee :Actually utk topping, DeeDee tak ikut resipi asal...DeeDee ikut selera sendiri...DeeDee gunakan wipping cream + coklat masakan + butter...Masak wipping cream sampai mendidih kemudian baru masuk coklat masak diikuti butter...

No comments:

Post a Comment