Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


May 23, 2006

Chocolate Sour Cream Cake



Lagi resepi kek coklat dengan toppping serbuk koko.

Chocolate Sour Cream Cake
Sumber : Puan Halimah Anang ResepiNet

Bahan-bahannya:
1 3/4 cawan all purpose flour
1 3/4 cawan gula castor
3/4 cawan Hershey's cocoa powder
1 1/2 teaspoon baking soda
1 sudu tea baking powder
1 teaspoon garam
2/3 cawan butter,
16 ozs dairy sour cream
2 biji telor
1 teaspoon vanilla essence
Fudge frosting untuk hiasan (resipi dibawah)

Peraturannya:
Panaskan oven, sediakan loyang 13 x 9 x 2 inch.
Ayak tepung, dan satukan dengan coco powder, baking soda, baking powder dan garam.
Pukul butter dan gula hingga putih dan kembang masukkan telur dan pukul lagi, kemudian masukkan sour cream dan esen vanilla kacau hingga sebati dan gaul dengan bahan-bahan kering. Tuang adunan di loyang dan bakar hingga masak selama 40 min - 1 jam. Biarkan kek sejuk dahulu baru dihiaskan kek dengan fudge frosting.

Fudge Frosting:
3 sudu makan butter
1/3 cawan Hershey Coco powder
1 1/3 cawan gula powder
2 - 3 sudu makan susu
1/2 sudu teh vanilla

Cairkan butter di atas api yang perlahan, masukkan coco dan kacau terus hingga mendidih dan angkat. Tuangkan adunan ke dalam mangkok dan biarkan sejuk. Setelah sejuk masukkan gula powder berselang seli dengan susu dan pukul hingga lembut dan masukkan vanilla. Menghasilkan satu cawan frosting.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment