Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


April 25, 2006

MELAYAN SELERA SEMASA HAMIL Sumber : Majalah RASA April 2004

Resepi-resepi khas buat wanita yang sedang mengandung.

Udang Masam Manis (Chetam mintak mahap, gambarnya Chetam lupa nak scan kut. Rasanya udah tapi tak jumpa cari dalam Photobucket)

500gm udang kertas
1 biji bawang besar – dipotong
1 biji cili benggala merah – dihiris
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
5 ulas bawang putih – diketuk
½ sudu makan cuka
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1. Tumis bawang putih, cili benggala, sos cili/tomato dan cuka hingga naik bau.
2. Masuukan udang dan bawang besar.
3. Akhir sekali masukkan garan dan gula secukup rasa. Hidangkan dengan nasi putih.

Info : Cuka tidak hanya memiliki rasa yang enak bila dicampur dengan salad atau pelengkap rasa pada makanan, tetapi juga mempunyai vitamin mineral, asam amino, enzim dan memiliki khasiat perubatan. Cuka dalam masakan dipercayai dapat melindungi penyakit jantung dan kanser bahkan membantu menjauhi risiko penyakit factor usia.



Kailan Sos Tiram

500 gm kailan
1 sudu makan stok ayam
4 sudu makan sos tiram
2 ulas bawang putih – diketuk
1 sudu makan tepung jagung – dicampur bersama air
Sedikit minyak masak

Cara
1. Kailan dicelur dan diatur di atas pinggan
2. Tumis bawang putih hingga wangi
3. Setelah wangi, masukkan bahan-bahan lain. Gaul sekejap kemudian tuang atas sayur.

Info : Selain daripada produk tenusu, sayur kailan sangat kaya dengan kalsium. Pengambilan kalisum yang mencukupi menolong memastikan pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Ia juga boleh didapati daripada pelbagai sumber makanan termasuk ikan dengan tulang yang boleh dimakan misalnya sardin dan ikan bilis, kekacang, produk kekacang misalnya tauhu, fucuk dan tempe, buah-buahan kering misalnya kismis, kurma, apricot dan prun. Ia sangat baik untuk ibu dan kandungan.


Sotong Masak Pedas

100 gm sotong
1 batang daun bawang
½ biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 biji cili merah
10 biji cili padi
1 sudu teh gula
1 sudu makan sos cili
1 sudu kakan kicap cair

1. Tumis bawang putih sehingga wangi
2. Masukkan sotong dan bawang besar
3. Akhir sekali masukkan bahan-bahan lain dan tabur daun bawang.


Ayam Masak Cili Kering

300 gm isi ayam
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan kicap cair
Sedikit kicap pekat
Minyak untuk menggoreng

Cara
1. Ayam digaul dengan tepung jagung. Goreng dan angkat.
2. Tumis bawabg putih dan cili kering hingga wangi
3. Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Boleh dihidangkan.


Siakap Kukus Serai

1 ekor ikan siakap
2 batang serai
10 biji cili padi
½ biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji asam boi
1 sudu teh gula
½ sudu teh garam
Sedikit minyak

Cara
1. Ikan dibersihkan dan asingkan ke atas bekas pengukus.
2. Tumis bawang putih dan serau hingga wangi
3. Masukkan bahan-bahan lain dan sedikit air
4. Setelah siap, tuangkan ke atas ikan dan kukus hingga ikan masak.


Daging Daun Kemangi

200 gm daging – dicincang
100 gm daun kemangi
1 batang daun bawang
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
3 sudu teh kicap
2 sudu teh gula
Sedikit kicap pekat

Cara
1. Tumis bawang putih dan goreng daging sehingga separuh masak.
2. Masukkan kicap, gula, cili padi, daun kemangi dan daun bawang. Goreng lagi hingga masak. Angkat dan hidang.

Info : Kemangi termasuk sayuran yang kaya dengan provitamin A. Setiap 100 gm daun kemangi terkandung 5000 SI vitaminA. Kelebihan lainnya, ia banyak mengandungi mineral kalsium dan fosfor iaitu sebanyak 45 dan 75 mg per 100gm daun kemangi.

No comments:

Post a Comment