Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


April 26, 2006

MEE KUNING MENGANDUNGI ASID BORIK? Meh kita buat mee kuning sendiri.

Sumbangan Diana ResepiNet
Sumber Resepi : Ngah
Sumber Gambar : Diana







Homemade Mee Kuning
1 kilo HOVIS bread flour (kalau kat M'sia tpg gandum cap sauh je)
pewarna kuning- serbuk lagi cantik colour mee tu nanti
soda utk wat mee ( kat sini tak tau le ada ke tidak tapi kat Giant M'sia ada)
air masak sejuk- lbh kurang 300ml
minyak & garam secukupnya

*Cara*
1- Rendam soda dlm air masak yg tlh dicampur pewarna & garam lbh kurang 5 minit. Kemudian rasa dgn jari, rasa mcm licin bersabun & kemudian rasa samada air tu rasa payau/pahit...kalau tak rasa payau/pahit kira ok le...kalau rasa payau/pahit...tambah air...angkat soda dr bekas air. Soda dikeringkan & simpan....boleh digunakan berkali2 sampai habis...

2- Campurkan air soda sedikit demi sedikit ke dlm tepung tadi sehingga menjadi doh yg keras. Keras sikit ngah rasa dr doh karipap tu...

3- Kemudian boleh mesin menjadi kepingan2, kena mesin 4/5 kali hingga jadi kepingan yg cantik...sambil tu panaskan air biasa did lm periuk utk celur mee- Kalau guna tepung cap sauh 1,2 kali mesin dah cantik dah...

4- Kemudian mesin le guna bentuk mee.

5- Habis je mesin mee, celur mee di dlm air yg dimasak tadi (tak perlu mendidih sgt...air start mendidih sikit tu boleh le masukkan mee)

6- Kacau dgn cermat guna gapu...celur dlm 1 minit shj.(lagi cepat pun ok)

7- Toskan, basuh dgn aliran air paip- kalau guna tepung cap sauh jgn basuh pasal nanti cepat basi.

8- Toskan lagi & gaul dgn 1-2 sudu besar minyak masak dgn cermat.

9- Ok, siap le....nak goreng ke, sup ke, kari ke ....apa2 mee la...

Nota
1) utk tepung hovis, air utk celur mee boleh celur utk 2 kali shj- kalau lbh, mee cepat basi. Kalau tepung cap sauh boleh 4 kali
2) tepung sauh- tak perlu basuh mee slps dicelur pasal tepung hovis sgt berkanji.
3) Mak ngah cakap dia belajar taruk telur 2 biji- try le nanti apa bezanya.
4) Mak Ngah juga cakap masa celur mee, air campur jugak dgn sedikit minyak...idak le ngah tahu kenapa...
5) Mee yg ngah buat ni guna pewarna cair pasal pewarna serbuk kakak tu tak dapat dikesan...he..he...
6) Nama soda tu ...batu soda tapi dlm English g tulis soda powder lak... tgk le gambo yg K.Noor hantor...
7) Mak ngah cakap kalau guna air abu, 1 sudu utk 600 g tepung...
8) Boleh tahan gak buat mee ni...jenuh memesin...akak tu cakap kalau guna tepung sauh tak teruk sgt memesin & tepung tak le berderai sgt...

No comments:

Post a Comment