Chetam mendapat sumbangan resepi dari warga KOTA SINGA. Memang sedikit pelik resepi keknya kerana menggunakan cuka. Pesan Puan Saa'irah kepada semua pengunjung Teratak Chetam, silalah cuba dan jangan lupa beri feedback.
Chetam juga menerima resepi sumbangan Kak Liza iaitu Opor Ayam. Nanti chetam postkan resepi dan gambarnya. Minggu lepas Kak Liza mencuba resepi ikan panggang percik yang diberikan oleh Diana. Kak Liza kata sedap so Chetam cuba masak petang tadi sebagai juadah berbuka. Boleh tahan juga rasanya tapi Chetam tak gemar rasa masamnya kerana resepi ini memerlukan perahan air limau nipis.
Chetam juga dah mencuba resepi Puding Rainbow Marble Blackmore yang diperolehi dari forum CARI.com. Cantik giler, berbelang-belang. Resepi ini dari Mak Lang dan Mak Lang ada sertakan gambar-gambarnya. InsyaAllah Chetam akan postkan ke Teratak Chetam hari Isnin nanti.
Okay......berikut adalah resepi dari Puan Saa'irah.
Kek Cuka
270g Tepung Gandum
270g Gula Pasir
300g Air
3 sudu makan sebuk Koko
3 sudu makan Cuka
5 sudu makan Minyak (jagung, zaitun atau sebagainya)
1 sudu teh Bicarbonate of Soda
Secubit garam
Ayak tepung & serbuk penaik. Campurkan minyak & serbuk koko hingga sebati. Masukkan semua bahan cecair kedalam mangkuk, diikuti dengan bahan-bahan kering. kacau sehingga rata, jika bergentel, tapiskan adunan itu. Tuangkan kedalam acuan kecil yang telah dialaskan dengan kertas minyak & disapukan dengan minyak. Bakar dalam ketuhar pada kepanasan 180C selama 45 minit - 1 jam sehingga masak. Hiaskan dengan gula icing, whipping cream, butter cream atau mengikut selera masing-masing.
Kentang Lada Hitam
7 biji kentang sederhana besar
1 tangkai daun sop dihiris halus
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 biji telur bersize besar (dipukul sedikit)
1/2 sudu teh bawang putih (ditumbuk halus)
1/2 biji bawang besar dimayang halus
Garam secukup rasa
Minyak menggoreng secukupnya
Rebus kentang sehingga empuk & kupas kulitnya. Potong dadu bersize besar & ketepikan. Panaskan minyak masak & tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan serbuk lada hitam, bawang besar & kentang. Gaul rata. Masukkan pula garam secukup rasa & daun sop. Gaul rata, buat bulatan ditengah-tengah & tuangkan telur tadi. Goreng sehingga telur mengental. Jika anda suka kentang agak kering goreng lama sedikit, sehingga adunan agak berderai. Selamat mencuba & kirimkan maklum balas anda kepada saya. Sekian.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 08, 2005
Resepi sumbangan Saa'irah Awek dari Singapura
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment