Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
May 26, 2005
KEK PRUNE oleh Noor Masri
1 cawan prune tanpa biji
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
6 biji telur (asingkan kuning dengan putihnya)
2/3 cawan gula
2/3 cawan minyak jagung
2 oz raisins (dicincang)
120 ml susu segar dipanaskan sedikit
1 sudu besar soda bikarbonat (paras rata)
1 sudu besar esen vanilla
Panaskan oven pd suhu 140'C, alas acuan dgn kertas minyak
Masukkan prune ke dalam periuk dan tambahkan air separas dengan prune. Reneh sehingga lembut dan airnya kering kemudian lenyek hingga hancur.
Pukul telur putih hingga kembang kemudian tambahkan gula sedikit demi sedikit diselang seli dengan telur kuning. Masukkan esen vanilla
Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat.
Kemudian masukkan prune.
Kaup balikkan hingga sebati, masukkan minyak jagung.
Masukkan susu segar yang masih suam.
Akhir sekali masukkan raisin, kaup balikkan sekejap hingga sebati
Masukkan ke dlm acuan
Bakar pada suhu 140 celcius selama 45 minit atau sehingga masak.
* Lebih enak dimakan sehari selepas dimasak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam...nak tanya susu segar tu susu yang mcm mana...dalam kotak tu ker
ReplyDelete