Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


May 26, 2005

Beberapa resepi Kek Keju


KEK KEJU oleh Kak Liza
Bahan
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci

Bahan A
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

Bahan B
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar

1 s/b tepung jagung

Hiasan..cream coklat cair

Oven setting 140'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake

Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis taadi.
8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
9. Bakar sehingga masak.
10. Kelauarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.
11. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.


KEK KEJU SEJUK oleh Kak Liza

Bahan:
250 gm cream cheese
75 gm gula kastor
100 gm fresh cream
100 gm agar-agar cair

Topping....blueberry atau apa2 yg sewaktu ngannya

Cara:
1. Pukul cheese dan gula hingga kembang.
2. Masukkan fresh cream dan agar-agar cair dan gaul rata.
3. Tuangkan dalam bekas dan sejukkan.
4. Jika suka bolihlah letakkan topping...saperti blueberry atau sbarang perasa lain.
5. Potong dan hidangkan.
Posted by Hello

HAZELNUT CHEESE CAKE oleh Arweena
Bahan A

150g Butter
250g cream cheese
180g castor sugar

Bahan B
4 biji telor

Bahan C
200g tepung
1 sudu teh baking powder
100 g ground hazelnut

Method:
1) Pukul Bhn A hingga kembang, kemudian pukul telur pun sampai kembang.
2) Masukkan Bhn C , dan kacau sebati..bakar pd suhu 150 darjah celcius selama 1 jam.

3 comments:

  1. Harga cream cheese semakin mahal la. Perlu ada cara supaya lebih menjimatkan. Baru boleh jadikan produk untuk bisnes kek

    ReplyDelete
  2. Cahayaku10:14 am

    Sedapnya kek tu.dah lama cari..beli beli rasa lain..mcm bkn rasa keju...tg ni baru sedap...hari tu mkn kek keju blueberry...sedap sngt10x...Yummy

    ReplyDelete
  3. Cahayaku10:17 am

    sedPNYER

    ReplyDelete