Satu lagi resepi dari Puan Puti Mazura. Chetam dah cuba resepi ni. kalau rasa sukar nak buat sate yang kena kipas tu, cuba buat sate goreng. Hasilnya tidak mengecewakan.
Sukatan bahan-bahannya hendaklah diubahsuai mengikut daging yang digunakan.
Sate Goreng
1 kg daging lembu/kambing/ayam(buang urat daging,cuci dan tos. Potong daging tipis & memanjang). Kalau guna ayam, potong macam masak rendang/kari.
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan gula merah/tebu/melaka/kabung
2 sudu makan madu
1 sudu makan kunyit serbuk
2 sudu teh garam
Bahan kisar:
2 camca jintan halus
1 sudu makan lada putih
3 sudu makan ketumbar biji
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 batang serai
6 ulas bawang putih
1. Kisar bahan yang disebutkan tetapi jangan terlalu halus.
2. Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging bersama gula, madu, kunyit, garam dan perap selama 2 jam atau simpan dalam petisejuk semalaman.
3. Masak daging tanpa minyak dalam kuali sehingga hampir kering airnya.
4. Kemudian masukkan satu senduk minyak dan goreng sebentar.
KUAH SATE
300g kacang tanah disangrai,kisar jangan sampai halus
3 sudu makan gula pasir
3 sudu makan gula merah/melaka/kabung
3 sudu makan asam jawa, bancuh dengan 2-3 cawan air
1 camca garam
1 camca kunyit serbuk
Bahan Dikisar:
2 biji buah keras
1 camca jintan halus
1 camca jintan kasar
1 sudu makan ketumbar biji
1 inci lengkuas
1 inci halia muda
20 batang cili kering
1 sudu makan udang kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 batang serai
Cara
1. Dalam satu mangkuk besar, ramas asam jawa dengan air. Tapis.
2. Bancuhkan gula merah dan kacang kedalam air asam. Ketepikan.
3. Panaskan satu cawan minyak dan tumis bahan kisar.
4. Masukkan garam dan kunyit.
5. Masukkan bancuhan kacang, air asam dan gula merah.
6. Masak hingga keluar minyaknya.
7. Masukkan gula pasir dan masak sehingga kehitaman. Tutup api dan sedia utk dihidangkan.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam...
ReplyDeletesaya nak tanya,jintan halus & jintan kasar tu aper?jintan ader 2 kan..jintan putih dan jintan manis..yg mana satu?ketumbar biji tu nak cari mana?