Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 21, 2004

Sate Goreng dari Puan Puti Mazura

Satu lagi resepi dari Puan Puti Mazura. Chetam dah cuba resepi ni. kalau rasa sukar nak buat sate yang kena kipas tu, cuba buat sate goreng. Hasilnya tidak mengecewakan.

Sukatan bahan-bahannya hendaklah diubahsuai mengikut daging yang digunakan.

Sate Goreng
1 kg daging lembu/kambing/ayam(buang urat daging,cuci dan tos. Potong daging tipis & memanjang). Kalau guna ayam, potong macam masak rendang/kari.
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan gula merah/tebu/melaka/kabung
2 sudu makan madu
1 sudu makan kunyit serbuk
2 sudu teh garam

Bahan kisar:
2 camca jintan halus
1 sudu makan lada putih
3 sudu makan ketumbar biji
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 batang serai
6 ulas bawang putih

1. Kisar bahan yang disebutkan tetapi jangan terlalu halus.
2. Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging bersama gula, madu, kunyit, garam dan perap selama 2 jam atau simpan dalam petisejuk semalaman.
3. Masak daging tanpa minyak dalam kuali sehingga hampir kering airnya.
4. Kemudian masukkan satu senduk minyak dan goreng sebentar.

KUAH SATE
300g kacang tanah disangrai,kisar jangan sampai halus
3 sudu makan gula pasir
3 sudu makan gula merah/melaka/kabung
3 sudu makan asam jawa, bancuh dengan 2-3 cawan air
1 camca garam
1 camca kunyit serbuk

Bahan Dikisar:
2 biji buah keras
1 camca jintan halus
1 camca jintan kasar
1 sudu makan ketumbar biji
1 inci lengkuas
1 inci halia muda
20 batang cili kering
1 sudu makan udang kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 batang serai

Cara
1. Dalam satu mangkuk besar, ramas asam jawa dengan air. Tapis.
2. Bancuhkan gula merah dan kacang kedalam air asam. Ketepikan.
3. Panaskan satu cawan minyak dan tumis bahan kisar.
4. Masukkan garam dan kunyit.
5. Masukkan bancuhan kacang, air asam dan gula merah.
6. Masak hingga keluar minyaknya.
7. Masukkan gula pasir dan masak sehingga kehitaman. Tutup api dan sedia utk dihidangkan.

1 comment:

  1. Anonymous1:49 pm

    salam...

    saya nak tanya,jintan halus & jintan kasar tu aper?jintan ader 2 kan..jintan putih dan jintan manis..yg mana satu?ketumbar biji tu nak cari mana?

    ReplyDelete