Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


September 27, 2004

Kek lapis Asam Manis

Chetam dapat resepi ni dari Restoren Pak Amir. Dah cuba beberapa kali. Memang sedap dan mudah sebab kek ni tak payah dikukus, cuma dibakar dalam oven ajer. Cubalah.....gerenti tak menyesal...

Kek Lapis Asam Manis
10 biji merah telur
7 biji putih telur
3 sudu makan susu pekat manis
1 1/2 buku mentega
2 sudu besar esen vanilla
15 bungkus asam manis (spt duit syilling)
1 1/2 gelas gula caster
2 gelas tepung soda ( biskut soda di blend halus dan di ayak)
1 sudu besar quick 74 (ovallette)
Acuan segi empat bersaiz 8"x8"

1. Pukul putih telur hingga kembang
2. Pukul mentega dengan susu hingga putih
3. Pukul merah telur dengan gula hingga kembang
4. Masukkan esen vanilla dan ovalette
5. Gaulkan semua bahan-bahan di atas
6. Bahagikan kpd 3 bahagian - warnakan hijau, merah dan warna asal
7. Bakar selapis demi selapis berselang warna dengan api sebelah atas (grill) - suhu 150C . Apabila sampai ke warna asal, susunkan asam manis dan begitulah seterusnya hingga habis.
8. Setelah adunan habis, tukar api kepada pemanas atas bawah – bakar selama 10 minit.

4 comments:

  1. Anonymous9:11 am

    saya dah try e few times masak kek lapis asam manis ni...tapi tak pernah menjadi...tapi this year I nak try resipi chetam ni...tapi nak tanyer.. biskut soda ni apa ye?

    ReplyDelete
  2. biskut soda ni bentuk dia empat segi macam cream crackers tapi sizenya lebih kecik. Biskut ni keras tau sebab tu ramai orang suka makan dengan cicahkan dalam kopi panas. Kalau tak jumpa juga, boleh ganti ngan biskut marie.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:33 am

    hai chetam, pa kbr, nak tanya sikit, apa tu 'quick 74 (ovallette)'????

    ReplyDelete
  4. yang call pagi tadi yer....dah jwp kan....tujuan ovellete nak menggebukan kek....warna kuning tua....mmg ada jual kat bakeri suppliers dan supermarket

    ReplyDelete