Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 25, 2014

Resepi Cucur Kembung dr FB grup resepi ringkas

Gambar blur sb menjamu selera time senjakala
Dah lama tak share resepi kat Teratak Chetam. Maaf sb banyak yg berlaku sejak bbrp tahun kebelakangan ni. Laptop rosak so guna henpon je update status.

Hari ni nak kongsi resepi yg sedang viral di grup resepi ringkas laman facebook. Maaf sebab tak tahu sapa yg mulakan viral di sana. Tp feedback mmg superb.

Nama kuih ni cucur kembung. Chetam bagi resepi asal n version derhaka yg chetam buat.

Cucur kembung

3 cwn tpung gandum
3 cwn air panas mendidih
1/2 cwn susu pekat
Sikit garam utk rasa lemak

Cara
Campur semua bahan dengab senduk atau spatula. Dh sejuk boleh guna tangan. Tekstur adunan mcm adunan kuih keria. Bulatkan adunan gyna tangan yg basah sb adunan ni melekat pd tangan. Goreng mcm biasa.

Ada byk versi cucur ni hasil feedback dr member yg lain. Ada yg tambah jagung. Tambah cheese la. Yang chetam buat ni tambah ikan bilis, bawang n cili merah. Susu chetam kurangkan dan chetam tambah serbuk maggi cukup rasa utk gantikan garam.

Cucur yg siap sangat lembut di dalamnya. Bahagian luarnya garing. 

Cuba la ....

No comments:

Post a Comment