Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


July 19, 2013

Talam Nangka.......




Chetam buat 1/2 adunan je. Dapat 10 bekas dadih mini. Sedap.

Copy Paste dr Blog Sinar Kehidupan - http://yatiememories.blogspot.com/2010/12/talam-nangka.html
 
Talam Nangka

Bahan-Bahan
Lapisan bawah

1 cawan nangka- di cincang
1 cawan tepung beras
3 s/b tepung jagung
3/4 cawan gula pasir
3 cawan santan cair
2 helai daun pandan
sedikit garam

Cara menyediakan lapisan bawah.

Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.

Lapisan Atas -

1/2 cawan tepung beras
4 s/b tpng jagung
3 cawan santan pekat
1 s/k garam
2 s/b gula pasir
2 helai daun pandan
pewarna oren (terpulang pada selera masing2)

Cara menyediakan lapisan atas

Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
Kukus lagi selama 20 minit.
Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.

2 comments:

  1. hai.. salam kenal,
    follower no.982
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  2. Salam Silatuhami dari Layanan Aqiqah Bandung

    ReplyDelete