Teratak Chetam terletak di Bandar Teknologi Kajang.
Kami menerima tempahan kek untuk makan-makan, hari jadi, perkahwinan dan sebagainya.
Turut menerima tempahan handmade chocolates, cheese tarts, fruit tarts, cream puff, apam dot2, tart shells, sweet buns, pizza, pelbagai puding, seri muka pandan, talam suji, murtabak crackers, talam berlauk, brownies, muffins dan macam-macam lagi.
Harg boleh dirunding untuk kuantiti yang banyak. Sila rujuk ruangan sebelah kanan untuk senarai harga.
Teratak Chetam tidak mengadakan penghantaran. Self collect di Apartment Vista Perdana, Bandar Teknologi Kajang.
Call atau sms Chetam di 010-7850314
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
August 27, 2012
August 12, 2012
Salam Aidil Fitri dari Teratak Chetam
Alhamdullilah..tahun ni Teratak Chetam mula bercuti pada 15 Ogos hingga 25 Ogos. Hari-hari akhir dapat rezeki dari Allah S.W.T, tempahan apam dot2, edible images, tart shells.
Teratak Chetam akan mula beroperasi semula pada 26 Ogos dan ber sedia menerima tempahan kek, kuih talam, tartlets, cream puff, buns, puding dan macam-macam lagi untuk rumah terbuka.
Permintaan kelas secara personal turut beroperasi semula selepas raya. Info kelas di sebelah kanan.
Info lanjut, boleh hubungi Chetam di 010-7850314.
Teratak Chetam akan mula beroperasi semula pada 26 Ogos dan ber sedia menerima tempahan kek, kuih talam, tartlets, cream puff, buns, puding dan macam-macam lagi untuk rumah terbuka.
Permintaan kelas secara personal turut beroperasi semula selepas raya. Info kelas di sebelah kanan.
Info lanjut, boleh hubungi Chetam di 010-7850314.
August 10, 2012
August 07, 2012
August 04, 2012
Tempahan..Biskut..Raya
August 03, 2012
Kuih..Qasidah
Buya..request..kuih..ni..sebab..teringat..Arwah..Ayah..yang..penah..masak..di..Medan.
Chetam..tanya..di..FB..dan..dapat..resepi..di..bawah..dari..Nur Qaseiyh..Chetam..buat..separuh..sahaja..
KUIH QASIDAH.
600 gram tepung gandum
500 gram gula
Chetam..tanya..di..FB..dan..dapat..resepi..di..bawah..dari..Nur Qaseiyh..Chetam..buat..separuh..sahaja..
KUIH QASIDAH.
600 gram tepung gandum
500 gram gula
750 ml santan
4 biji telur
2 helai daun pandan
10 ulas bawang merah (hiris dan cmpur dengan sedikit tepung beras )
Sedikit minyak sapi
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan tepung gandum, santan, telur, gula dan tapiskan.
2. Kacau adunan di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
3. Angkat dan tuangkan adunan ke dalam dulang, lapikkan daun pisang. Biarkan sejuk.Bentukkan seperti bunga ros.
4.Goreng bawang merah yang telah dihiris dan di campur dengan tepung beras dengan minyak. Kemudian taburkan di atas kuih tadi
4 biji telur
2 helai daun pandan
10 ulas bawang merah (hiris dan cmpur dengan sedikit tepung beras )
Sedikit minyak sapi
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan tepung gandum, santan, telur, gula dan tapiskan.
2. Kacau adunan di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
3. Angkat dan tuangkan adunan ke dalam dulang, lapikkan daun pisang. Biarkan sejuk.Bentukkan seperti bunga ros.
4.Goreng bawang merah yang telah dihiris dan di campur dengan tepung beras dengan minyak. Kemudian taburkan di atas kuih tadi
August 01, 2012
Puding Karamel Cream Crackers
Banyak google resepi ni tapi Chetam ubahsuai ikut cara yang Chetam rasa paling senang.
Bahan
15 keping biskut Cream Crackers
1 tin susu cair
3/4 tin air
5 biji telur
2 sudu gula
Bahan Karamel
6 sudu gula
Setengah cawan air
Cara
Untuk Karamel, Chetam dua2 bahan dalam loyang dan trus letak atas api. Kacau hingga pekat. Sejukkan.
Bahan2 lain semua masuk food processor dan blend sekaligus. Kemudian tuang dalam loyang perlahan-lahan. Kukus selama 30 minit. Bila dah siap, telangkup atas pinggan. Nanti nampak ada 3 lapis. Bawah telur, tengah biskut dan atas karamel.
Kuih Bakar Pandan
Chetam cuba resepi 2 hari lepas.1st cuba dan menjadi. Habis dimakan sekeluarga. Banyak resepi yang sama Chetam google tapi pilih resepi sebab bahan-bahannya mudah dan ringkas.
Resepi dr blog http://yatiememories.blogspot.com
Kuih Bakar Pandan
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
Cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
Taburkan bijan (jika suka)
Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Saya bakar lebih masa bergantung pada kepanasan oven masing2.
Jom..Belajar..Buat..Piza..di..Bdr..Teknologi..Kajang
Atas..permintaan..ada..yang..request..kelas..piza..pada..hari..sabtu..ni.
Tarikh..:..Sabtu,..4..Ogos..2012...
Masa..:..10..pagi
Tarikh..:..Sabtu,..4..Ogos..2012...
Masa..:..10..pagi
Yuran..RM70..dan..bawa.. pulang..: 2..biji..piza..saiz..10..inci
Nak join, boleh hubungi Chetam di 010-7850314.
Nak join, boleh hubungi Chetam di 010-7850314.
Subscribe to:
Posts (Atom)