PISANG HARUM MANIS
Bahan-bahan A:
200 gm Tepung Blue Key Halus Lagi Putih
100 gm Mentega
100 biji Gula Kastor
1 tsp gm Perisa Pisang Star Brand
100 gm Badam kisar
Bahan-bahan B:
500 gm Pisang Berangan
1 tsp Serbuk Kulit Kayu Manis
50 gm Kismis
50 gm Gula merah
20 gm Gula kastor
Hiasan:
Gula Aising
Strawberi
Daun Pudina
Cara
1. Campurkan semua Bahan A dan jadikan ia serbuk.
2. Potong pisang nipis dan campurkan kesemua Bahan B.
3. Masukkan Bahan B ke dalam acuan souffle dan taburkan Bahan A di atas.
4. Bakar selama 40 minit pada suhu 180°C
TRIO NUT COOKIES
BAHAN A
Butter 100g
Gula Kastor 25g
Gula Perang 25g
Gula Icing 35g
BAHAN B
Kuning Telur Seri Murni 1 biji
Perisa Vanila Star Brand ½ TSP
Pewarna Coklat Star Brand 1/8 TSP
BAHAN C
Serbuk Penaik ½ TSP
Tepung Halus Lagi Putih Blue Key 125g
BAHAN D
Kacang Almond 25g
Kacang Hazel 25g
Kacang Pistacio 25g
Cara penyediaan :
1. Pukul bahan A hingga agak kembang.
2. Masukkan bahan B dan putar selama 1 minit.
3. Campurkan bahan C dan D seketika sahaja.
4. Setelah menjadi doh. Uli doh selama 2 minit dan terapkan.
5. Rehatkan doh selama 5 minit.
6. Bentuk adunan dan susun di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan
majerin.
7. Bakar pada suhu 180’C selama 10-15 minit.
8. Taburkan ‘snow icing’ dan hias mengikut kreativiti.
Biskut Jari-Jari
Bahan-bahan.
170gm mentega
150gm gula aising
1 sudu teh Perisa vanilla Star Brand
1 biji telur Seri Murni
Bahan B
350gm tepung Halus Lagi Putih Blue Key
100 gram biji kuaci
1 sudu makan susu tepung
50gm serbuk badam
Sedikit Perisa Coklat Star Brand
Cara-cara
1. Kacau mentega dan gula aising hingga sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanila.
3. Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul rata hingga menjadi doh.
4. Bentukkan acuan.
5. Sapukan kuning telur dan taburkan sedikit gula kasar.
6. Bakar pada suhu 180c selama 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment