Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


September 12, 2009

Resepi : Tepung keluaran FFM

PISANG HARUM MANIS

Bahan-bahan A:
200 gm Tepung Blue Key Halus Lagi Putih
100 gm Mentega
100 biji Gula Kastor
1 tsp gm Perisa Pisang Star Brand
100 gm Badam kisar

Bahan-bahan B:
500 gm Pisang Berangan
1 tsp Serbuk Kulit Kayu Manis
50 gm Kismis
50 gm Gula merah
20 gm Gula kastor

Hiasan:
Gula Aising
Strawberi
Daun Pudina

Cara
1. Campurkan semua Bahan A dan jadikan ia serbuk.
2. Potong pisang nipis dan campurkan kesemua Bahan B.
3. Masukkan Bahan B ke dalam acuan souffle dan taburkan Bahan A di atas.
4. Bakar selama 40 minit pada suhu 180°C
TRIO NUT COOKIES

BAHAN A
Butter 100g
Gula Kastor 25g
Gula Perang 25g
Gula Icing 35g

BAHAN B
Kuning Telur Seri Murni 1 biji
Perisa Vanila Star Brand ½ TSP
Pewarna Coklat Star Brand 1/8 TSP

BAHAN C
Serbuk Penaik ½ TSP
Tepung Halus Lagi Putih Blue Key 125g

BAHAN D
Kacang Almond 25g
Kacang Hazel 25g
Kacang Pistacio 25g

Cara penyediaan :
1. Pukul bahan A hingga agak kembang.
2. Masukkan bahan B dan putar selama 1 minit.
3. Campurkan bahan C dan D seketika sahaja.
4. Setelah menjadi doh. Uli doh selama 2 minit dan terapkan.
5. Rehatkan doh selama 5 minit.
6. Bentuk adunan dan susun di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan
majerin.
7. Bakar pada suhu 180’C selama 10-15 minit.
8. Taburkan ‘snow icing’ dan hias mengikut kreativiti.

Biskut Jari-Jari

Bahan-bahan.
170gm mentega
150gm gula aising
1 sudu teh Perisa vanilla Star Brand
1 biji telur Seri Murni
Bahan B
350gm tepung Halus Lagi Putih Blue Key
100 gram biji kuaci
1 sudu makan susu tepung
50gm serbuk badam
Sedikit Perisa Coklat Star Brand

Cara-cara
1. Kacau mentega dan gula aising hingga sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanila.
3. Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul rata hingga menjadi doh.
4. Bentukkan acuan.
5. Sapukan kuning telur dan taburkan sedikit gula kasar.
6. Bakar pada suhu 180c selama 15-20 minit.

No comments:

Post a Comment