(sori gambar blur sebab guna handphone)
LOPIS UBI KAYU DAUN PALAS
Sumbangan : Che Na dan Che Ju dari Bandar Teknologi Kajang
Bahan A
1 kilo Ubi Kayu
1/2 kilo Kelapa Parut (yang putih sahaja)
Garam secukup rasa
Pewarna ikut suka
Daun Palas
Bahan B
Gula Merah
Gula Putih
Air
Daun Pandan
Bahan C
Kelapa Parut (putih sahaja)
Garam cukup rasa)
Cara
Bahan A - Sagat ubi kayu. Campurkan dengan kelapa, garam dan pewarna. Gaul semua bahan dan masukkan ke dalam daun palas. Kukus sehingga masak.
Bahan B - Campurkan semua bahan dan masak sehingga menjadi air gula yang pekat. Masukkan daun pandan untuk bau wangi.
Bahan C - Digaul rata.
Setelah lopis masak, keluarkan dari daun palas dan digaul dengan bahan C. Hidangkan bersama dengan bahan B.
Nota Kaki Chetam:
- Cepat jer Che Na masak lopis ni
- Dah masak, terus jer Chetam jamu selera. Air gula yang Che Na memang pekat....sedap!!!
- Che Na dan Che Ju juga kongsi satu lagi resepi tapi secara teori jer..so tak der gambar.
Ketupat Bangkok
Sumbangan : Che Na dan Che Ju dari Bandar Teknologi Kajang
Bahan
Ubi Kayu disagat
Pisang yang masak - pisang nangka/raja atau apa jer
Daun Pisang
Pewarna
Garam secukup rasa
Cara
Gaul ubi kayu yang telah disagat dengan sedikit garam.
Masukkan pewarna dan gaul rata. Letak sedikit adunan tadi atas daun pisang.
Letakkan pisang yang dipotong memanjang sebagai ganti inti. Bungkus ubi kayu berintikan pisang seperti kuih LEPAT.
Kukus sehingga masak.
Setelah masak, gaul ketupat bangkok dengan kelapa yang dicampur dengan gula putih.
Salamm, hai Chetam.. mana agaknya nak dpt daun palas.. susah la nak cari bila dah tak raya ni..
ReplyDelete