Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


September 01, 2009

LOPIS UBI KAYU DAUN PALAS




(sori gambar blur sebab guna handphone)

LOPIS UBI KAYU DAUN PALAS
Sumbangan : Che Na dan Che Ju dari Bandar Teknologi Kajang

Bahan A
1 kilo Ubi Kayu
1/2 kilo Kelapa Parut (yang putih sahaja)
Garam secukup rasa
Pewarna ikut suka
Daun Palas

Bahan B
Gula Merah
Gula Putih
Air
Daun Pandan

Bahan C
Kelapa Parut (putih sahaja)
Garam cukup rasa)

Cara
Bahan A - Sagat ubi kayu. Campurkan dengan kelapa, garam dan pewarna. Gaul semua bahan dan masukkan ke dalam daun palas. Kukus sehingga masak.
Bahan B - Campurkan semua bahan dan masak sehingga menjadi air gula yang pekat. Masukkan daun pandan untuk bau wangi.
Bahan C - Digaul rata.

Setelah lopis masak, keluarkan dari daun palas dan digaul dengan bahan C. Hidangkan bersama dengan bahan B.

Nota Kaki Chetam:
  • Cepat jer Che Na masak lopis ni
  • Dah masak, terus jer Chetam jamu selera. Air gula yang Che Na memang pekat....sedap!!!
  • Che Na dan Che Ju juga kongsi satu lagi resepi tapi secara teori jer..so tak der gambar.
Ketupat Bangkok
Sumbangan : Che Na dan Che Ju dari Bandar Teknologi Kajang

Bahan
Ubi Kayu disagat
Pisang yang masak - pisang nangka/raja atau apa jer
Daun Pisang
Pewarna
Garam secukup rasa

Cara
Gaul ubi kayu yang telah disagat dengan sedikit garam.
Masukkan pewarna dan gaul rata. Letak sedikit adunan tadi atas daun pisang.
Letakkan pisang yang dipotong memanjang sebagai ganti inti. Bungkus ubi kayu berintikan pisang seperti kuih LEPAT.
Kukus sehingga masak.

Setelah masak, gaul ketupat bangkok dengan kelapa yang dicampur dengan gula putih.

1 comment:

  1. Anonymous4:35 pm

    Salamm, hai Chetam.. mana agaknya nak dpt daun palas.. susah la nak cari bila dah tak raya ni..

    ReplyDelete