Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


July 29, 2008

Metro Online - Kurma Kambing Yang Menyelerakan

Kurma kambing

Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang)

Bahan A:
1 sudu besar minyak masak Daisy Blend
1 kilogram daging kambing (potong kecil)
1/2 cawan tairu (susu pekat dan masam)
2 cawan air

Bahan B:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 helai daun pandan
1 batang serai
4 sudu besar rempah kurma + 1 1/2 cawan air
2 cawan susu segar
4 biji ubi kentang (potong empat)
2 sudu besar perahan limau nipis
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
3 sentimeter halia
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu besar serbuk kas-kas

Cara memasak:
1. Rebus bahan A dan ketepikan. Pastikan daging kambing direbus lembut.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bahan kisar bersama daun pandan dan serai sehingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kurma yang sudah dicampur dengan air. Masak selama kira-kira lima minit sehingga kering.
4. Masukkan bahan yang direbus tadi (daging kambing) dan masak selama lima minit.
5. Masukkan susu segar dan ubi kentang. Kacau hingga sebati.
6. Kemudian masukkan perahan limau nipis dan garam.
7. Siap untuk dihidang.

Petua:

Untuk menghilangkan bau daging kambing, cuci daging dengan hirisan serai dan tepung gandum selama setengah jam.

No comments:

Post a Comment