Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM200untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


July 04, 2008

Atas Permintaan: Kuih Bakar Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Atas permintaan LeenJB, ini ada 2 resepi Kuih Bakar Pandan tapi Chetam tak pernah cuba lagi. Penyumbangnya pun Chetam tak tahu sebab resepi ni dikumpul dari tahun 2003.

KUIH BAKAR PANDAN (versi 1)
Bahan-Bahan:
10 biji telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepung gandum
air pandan /perwarna hijau
3 sudu bijan
garam secukup rasa

Cara membuatnya :
1. Campurkan telur ,santan ,gula,tepung gandum ,air pandan ,air .
2. Kacau hingga sebati.
3. Sediakan acuan yang telah disapu mentega dan tuangkan adunan ke dalamnya
4. Tabur bijan,kemudian bakar sehingga masak dengan suhu sedarhana.

Kuih Bakar Pandan (versi 2)

Bahan-bahan:
10 biji telur ayam(mengunakan sukatan mangkuk)
1 mangkuk santan pekat dari 1 biji kelapa
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepong gandum
5 helai daun pandan di perah ambil airnya 1/2 cawan
3 sudu bijan
1 sudu teh perwarna hijau
garam cecukup rasa.
(sukatan mangkuk tepong,gula dan santan ikut sukatan mangkuk telur)

CARANYA :
1. Campurkan telur,santan,gula,tepong gandum,air pandan dan perwarna hijau.
2. Kacau hingga sebati.
3. Sediakan acuan yang telah disapu mentega dan tuangkan adunan kedalamnya.
4. Tabur bijan kemudian bakar sehingga masak dengan suhu sedarhana.

2 comments:

  1. ok, terima kasih bebanyak chetam.

    ReplyDelete
  2. akak,berape suhu bakar yg sesuai agaknye?dan berape minit perlu dibakar?agak-agaknye la...

    ReplyDelete