Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 04, 2008

AIS KRIM KACANG MERAH - MAT GEBU MY RESEPI

Ais Krim Kacang Merah
Sumber: Mat Gebu (My Resepi)

Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin

Cara-cara

Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

Nota Kaki Chetam:
Dah banyak kali Chetam buat ais krim tapi inilah resepi yang paling mudah dan paling sedap. Memang sedap sesangat. Tak perlu pakai gelatin. Memang rasa macam ais krim yang dibeli di kedai. Cuma warna kurang merah disebabkan kacang segera yang dibeli nampak suram.....hehehehe....

Mat Gebu dah beberapa kali singgah ke Teratak Chetam. Tak sangka beliau juga jaguh dalam memasak. Kalau singgah ke web My Resepi, ada beberapa resepi hasil tangan Mat Gebu.

Mat Gebu.....thanks a lot untuk Ais Krim yang cukup sedap ini. Buya cakap lain kali letak durian.....hehehehe.

4 comments:

  1. sejuk... sakit gigi

    ReplyDelete
  2. Aduhhh my paberettttt....

    ReplyDelete
  3. eddie9:50 pm

    mana nak cari eh kacang merah dalam tin:-?

    ReplyDelete
  4. kat supermarket ada jual...lendir kacang dlm tin tu tak mau....so kena basuh

    ReplyDelete