Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff & Swan
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 24 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff & Enclairs
Demo : Churros
Tarikh : 25 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 31 Disember 2016
Yuran : RM120.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 010-7850314 (wassup)
011-27046007 (sms)


June 04, 2008

AIS KRIM KACANG MERAH - MAT GEBU MY RESEPI

Ais Krim Kacang Merah
Sumber: Mat Gebu (My Resepi)

Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin

Cara-cara

Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

Nota Kaki Chetam:
Dah banyak kali Chetam buat ais krim tapi inilah resepi yang paling mudah dan paling sedap. Memang sedap sesangat. Tak perlu pakai gelatin. Memang rasa macam ais krim yang dibeli di kedai. Cuma warna kurang merah disebabkan kacang segera yang dibeli nampak suram.....hehehehe....

Mat Gebu dah beberapa kali singgah ke Teratak Chetam. Tak sangka beliau juga jaguh dalam memasak. Kalau singgah ke web My Resepi, ada beberapa resepi hasil tangan Mat Gebu.

Mat Gebu.....thanks a lot untuk Ais Krim yang cukup sedap ini. Buya cakap lain kali letak durian.....hehehehe.

4 comments:

  1. sejuk... sakit gigi

    ReplyDelete
  2. Aduhhh my paberettttt....

    ReplyDelete
  3. eddie9:50 pm

    mana nak cari eh kacang merah dalam tin:-?

    ReplyDelete
  4. kat supermarket ada jual...lendir kacang dlm tin tu tak mau....so kena basuh

    ReplyDelete