Kuih Cara Kaya Chetam
Sumber: Chetam
Tepung gandum
Sebiji telur ayam
100 gm butter (dicairkan)
Santan secukupnya (jika guna santan kotak, perlu ditambah air)
Sedikit garam
Pencelup kuning
Esen vanila
Kaya
Cara
Campurkan kesemua bahan kecuali kaya dalam satu bekas. Santan dan air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit sambil kacau bahan tadi untuk mengelakkannya dari berketul. Adunan jangan terlalu cair nanti lambat masak tapi kulit nya dah hangus.
Panaskan acuan cara atas api. Tuang minyak masak sehingga penuh. Biar hingga minyak panas baru tuangkan minyak dalam bekas tahan panas. Tujuannya ialah supaya kuih cara tak melekat pada acuan. Sediakan sedikit kertas suratkhabar untuk mencalit minyak ke dalam acuan setiap kali kuih cara masak. Tuang adunan dengan senduk, jangan sampai melimpah. Masukkan kaya secukupnya. Tutup acuan cara dengan tutup periuk. Masak dengan api perlahan. Bila dah masak, keluarkan dari acuan dan tangkup dua.
Nota Kaki Chetam: Chetam belajar buat kuih cara dengan Arwah Mak tapi kuih cara yang original la. Guna daun pandan dan intinya gula kasar. Since tak jumpa pencelup hijau hari ahad lepas, Chetam hentam guna pencelup kuning. Kalau tak nak pakai kaya, boleh pakai miskin...oopss silap......boleh ganti ngan jem. Dulu-dulu masa bujang dan bila bercuti di kampung, Chetam memang suka buat kuih untuk hidangan petang. Arwah Bapak suka sangat sebab bila bangun tidur, dah siap kuih dan kopi panas. Chetam penah buat kuih cara hijau dengan jem Manggis buatan tangan Arwah Mak. SODAP!!!!
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment