Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


January 09, 2008

Kek Mentega Keju dari Kuali Bersama Norzailina Nordin

Macam sedap je kek ni....InsyaAllah kalau penyakit "Malas" tak menyerang, teringin jugak nak cuba. Tapi sebelum tu, biar Chetam kongsi resepinya di Teratak Chetam untuk anda cuba dan beri feedbacknya.

Kek Mentega Keju
Kuali bersama Norzailina Nordin (Akhbar KOSMO, Jumaat 4Jan 2008)

170 gm mentega
125 gm krimkeju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna ]
1 1/2 camca teh serbuk penaik]di ayak
2 camca teh vanila
5 biji telur putih
1/8 camca teh krim tartar

Cara
  1. Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis
  3. Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur. Putar hingga sebati.
  4. Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila.
  5. Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih
  6. Masukkan krim tartar, pukul lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan yang mula-mula tadi
  7. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis
  8. Ratakan adunanke dalam tin empat segi 22 sm yang dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin
  9. Bakar pada 170C selama 1 jam atau hingga masak.
  10. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.

No comments:

Post a Comment