Kek Mentega Keju
Kuali bersama Norzailina Nordin (Akhbar KOSMO, Jumaat 4Jan 2008)
170 gm mentega
125 gm krimkeju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna ]
1 1/2 camca teh serbuk penaik]di ayak
2 camca teh vanila
5 biji telur putih
1/8 camca teh krim tartar
Cara
- Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya
- Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis
- Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur. Putar hingga sebati.
- Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila.
- Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih
- Masukkan krim tartar, pukul lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan yang mula-mula tadi
- Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis
- Ratakan adunanke dalam tin empat segi 22 sm yang dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin
- Bakar pada 170C selama 1 jam atau hingga masak.
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
No comments:
Post a Comment