Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


January 09, 2008

Kek Mentega Keju dari Kuali Bersama Norzailina Nordin

Macam sedap je kek ni....InsyaAllah kalau penyakit "Malas" tak menyerang, teringin jugak nak cuba. Tapi sebelum tu, biar Chetam kongsi resepinya di Teratak Chetam untuk anda cuba dan beri feedbacknya.

Kek Mentega Keju
Kuali bersama Norzailina Nordin (Akhbar KOSMO, Jumaat 4Jan 2008)

170 gm mentega
125 gm krimkeju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna ]
1 1/2 camca teh serbuk penaik]di ayak
2 camca teh vanila
5 biji telur putih
1/8 camca teh krim tartar

Cara
  1. Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis
  3. Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur. Putar hingga sebati.
  4. Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila.
  5. Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih
  6. Masukkan krim tartar, pukul lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan yang mula-mula tadi
  7. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis
  8. Ratakan adunanke dalam tin empat segi 22 sm yang dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin
  9. Bakar pada 170C selama 1 jam atau hingga masak.
  10. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.

No comments:

Post a Comment