Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


December 07, 2007

Kuih Siput

Kuih Siput
Sumber : Kuali Bersama Norzailina Nordin, Kosmo 7/12/2007

600gm tepung gandum
2 sudu kecil garam
160gm marjerin
20gm lemak sayuran
1 biji telur
200 - 220 ml air
Minyak masak

Cara
1. Ayak tepung bersama garam
2. Gaulkan marjerin dan lemak sayuran dengan tepung
3. Bila sebati, masukkan telur dan sedikit demi sedikit air
4. Uli menjadi doh yang lembut
5. Ambil sedikit, tekan di atas acuan hingga nipis
6. Kemudian gulung seperti menjadi bentuk siput
7. Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan
8. Angkat dan sejatkan. Bila sejuk, simpan dalam bekas kedap udara

Kuih Siput
Sumber : Sifu Suria Rnet
Dimodified oleh : Sifu Anis Rnet (yang kaler biru)

Kuih siput
1 cmt tepung beras
3 cups tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cmt baking powder
1 cmt serbuk cili
1 cmt serbuk jintan manis
1 cmt serbuk jintan putih
1/4 kiub pati ikan bilis (saya guna jenama maggi)
8 ulas bawang merah + 10 helai daun kari= blend
1 cmt garam
1/4 cup air - ikut sesuaii

Gaul semua bahan dan uli
Terap atas acuan kuih siput, pas tu goreng

No comments:

Post a Comment