Sumber : Kuali Bersama Norzailina Nordin, Kosmo 7/12/2007
600gm tepung gandum
2 sudu kecil garam
160gm marjerin
20gm lemak sayuran
1 biji telur
200 - 220 ml air
Minyak masak
Cara
1. Ayak tepung bersama garam
2. Gaulkan marjerin dan lemak sayuran dengan tepung
3. Bila sebati, masukkan telur dan sedikit demi sedikit air
4. Uli menjadi doh yang lembut
5. Ambil sedikit, tekan di atas acuan hingga nipis
6. Kemudian gulung seperti menjadi bentuk siput
7. Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan
8. Angkat dan sejatkan. Bila sejuk, simpan dalam bekas kedap udara
Kuih Siput
Sumber : Sifu Suria Rnet
Dimodified oleh : Sifu Anis Rnet (yang kaler biru)
Sumber : Sifu Suria Rnet
Dimodified oleh : Sifu Anis Rnet (yang kaler biru)
Kuih siput
1 cmt tepung beras
3 cups tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cmt baking powder
1 cmt serbuk cili
1 cmt serbuk jintan manis
1 cmt serbuk jintan putih
1/4 kiub pati ikan bilis (saya guna jenama maggi)
8 ulas bawang merah + 10 helai daun kari= blend
1 cmt garam
1/4 cup air - ikut sesuaii
Gaul semua bahan dan uli
Terap atas acuan kuih siput, pas tu goreng
No comments:
Post a Comment