Masa kat kampung minggu lepas, sempat juga buat lepat labu. Asalnya kakak suruh Chetam buat tapi bila masuk bab membalut, Kak Ti (yang dok Bangi dulu) yang siap sedia dengan talam besar.
Lepat Labu
1 biji labu kuning - buang kulit
Kelapa parut - yang putih jer. Jangan lupa gaul ngan sikit garam.
Sikit garam
Sikit gula
Daun pisang yang dah dilayor
Potong labu kecik-kecik trus rebus sampai lembut. Dah lembut, buang air trus capai botol kicap untuk lenyekkan labu ni. Dah hancur, boleh tambah sikit garam dan gula.
Basuh daun pisang yang dilayor dan lap ngan kain.
Letak sesudu aduan atas daun pisang.
Letakkan inti kelapa di tengah-tengah.
Balut daut pisang. Masuk dalam pengukus dan kukus sehingga masak.
Disebabkan kami lewat mula keje melepat ni, lepat ni masak ngam-ngam time berbuka. So masa berbuka, kami makan lepat panas giler.....Sedap giler....bila panas, lepat ni masih lembut so kena makan ngan sudu.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
tak pakai tepung ke? Patut la lembik. hee
ReplyDeleteish..mcm mana boleh tertinggal tepung...ada letak tepung....lembik sebab baru keluar dr kukusan
ReplyDeleteresepi tak lengkap tak de tepung chetam..
ReplyDelete