Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


September 19, 2007

Ketupat Daun Palas Versi Kelantan - Cik Na

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Malam tadi Chetam jadi reporter, siap ngan kamera dan buku kecik. Cik Na tengah dok balut ketupat. Setiap malam dari Isnin hingga Jumaat, Chetam melepak di gerai Cik Na sementara menunggu Buya datang ambil. Kadang-kadang melepak sampai dua jam baru Buya sampai. Penah lepak sampai tengah malam sebab hari hujan. Kena tunggu hujan stop baru Buya dapat ambil.

Chetam pun terror buat ketupat daun palas tapi versi kelantan ni ada gula . Lagipun versi Chetam, ketupat dikukus tapi versi ini, ketupatnya direbus. Nak belajar cara bungkus ketupat? Tengok gambar-gambar di bawah. Membalut ketupat daun palas versi Chetam pun tak sama dengan versi Kelantan ni. Dalam famili, cuma Chetam yang pandai balut ketupat palas, Arwah Emak yang ajar. Resepinya di bawah sekali yer.

Pulut dah ditanak.

Ketupat Daun Palas yang dah siap dibalut.

Ini dia Cik Na.......yang membalut ketupat di atas.

Cik Na tengah membalut. Yang posing sebelah tu anak pelanggan tetap.

Cik Na ni tukang masak sementara yang bancuh air ialah Cik Ju. Kalau poket tak kembung tapi nak makan di luar dan kebetulan anda berada di Bandar Teknologi Kajang...jemput simggah ke gerai ni......VERY THE MURAH! Macam-macam Cik Na boleh masak cuma pilihan utama di gerai ni ialah ayam dan daging. Udang jarang ada. Tapi kalau anda bawa sendiri ikan atau udang, Cik Na tak keberatan untuk tolong masak.

Ketupat Daun Palas Versi Kelantan

2 kilo pulut
3 biji kelapa - diambil santan atau beli 1 kilo santan segera
Garam dan gula secukup rasa.

Cara
Pulut direndam semalaman. Boleh juga rendam sebelah pagi dan diguna sebelah petang. Kukus pulut sahaja. Dah masak, angkat. Gaul pulut dengan santan. Kacau rata. Santan telah dimasukkan dengan gula dan garam terlebih dahulu.

Bungkus pulut dalam daun palas hingga habis. Sediakan periuk. Lapian bawah sekali diletak saki baki daun palas yang tidak diperlukan lagi. Tujuannya adalah untuk mengelakkan ketupat dari menjadi hangit. Letak ketupat palas di atasnya. Masukkan air. Pastikan tuang air sehingga separuh dari tinggi ketupat. Rebus ketupat sehingga air menjadi kering. Siap untuk dihidang.

Nota Kaki Chetam : Ketupat yang selalu Arwah Emak buat, ditanak macam nasi. Lepas di balut, ketupat akan di masukkan dalam periuk kukus.

2 comments:

  1. Anonymous12:02 am

    salam chetam...mmg sentiasa ada ke ketupak cik na ni? apa nama restoran tu?..

    ReplyDelete