Resepi ni Chetam ambil dari blog kenalan di Internet. Selalu Chetam post resepi beliau di sini dan kali ini beliau dah ada blog sendiri. Chetam cuba resepi Sabtu lepas. Memang sedap tapi kurang pedas. Di bawah ni gambar masakan yang Chetam buat.
CHILLI CRAB
Sumber : Diana
Bahan-bahannya
5 ekor ketam, dibersihkan dan dibelah 2
6 sudu makan sos tomato
1 biji telur, dipukul dengan 1/3 cawan air
1/2 cawan air
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis
Bahan untuk Dikisar
15 tangkai cili kering, direndam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Bila rempah telah garing masukkan air, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
2. Masak rempah sehingga ia mendidih kemudian masukkan ketam. Dibalik-balikkan sehingga ketam masak. Rasakan kuahnya, jika ada yang kurang tambah gula dan garamnya.
3. Telur yang telah dipukul bersama sedikit air dituang dan gaul rata. Angkat dan boleh hidangkan.
Nota: Telur dicampur air supaya ia tidak bergentel bila digaulkan dalam rempah dan ia juga dapat memekatkan kuahnya.
Nota Kaki Chetam : Kalau nak lawat blog Diana, sila la ke Koleksi Resipi Pilihan Diana. Lepas ni berkurangan lah pengunjung Teratak Chetam..hehehehe...
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment