Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


August 28, 2006

Chilli Crab Sumbangan Diana

Resepi ni Chetam ambil dari blog kenalan di Internet. Selalu Chetam post resepi beliau di sini dan kali ini beliau dah ada blog sendiri. Chetam cuba resepi Sabtu lepas. Memang sedap tapi kurang pedas. Di bawah ni gambar masakan yang Chetam buat.



CHILLI CRAB
Sumber : Diana

Bahan-bahannya
5 ekor ketam, dibersihkan dan dibelah 2
6 sudu makan sos tomato
1 biji telur, dipukul dengan 1/3 cawan air
1/2 cawan air
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar
15 tangkai cili kering, direndam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Bila rempah telah garing masukkan air, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
2. Masak rempah sehingga ia mendidih kemudian masukkan ketam. Dibalik-balikkan sehingga ketam masak. Rasakan kuahnya, jika ada yang kurang tambah gula dan garamnya.
3. Telur yang telah dipukul bersama sedikit air dituang dan gaul rata. Angkat dan boleh hidangkan.

Nota: Telur dicampur air supaya ia tidak bergentel bila digaulkan dalam rempah dan ia juga dapat memekatkan kuahnya.

Nota Kaki Chetam : Kalau nak lawat blog Diana, sila la ke Koleksi Resipi Pilihan Diana. Lepas ni berkurangan lah pengunjung Teratak Chetam..hehehehe...

No comments:

Post a Comment