Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
July 03, 2006
Blueberry Cheese Tart.
Sumber : Buku Aneka Pastri Menawan oleh Alex Goh
Gambar : Roz Rnet
Chetam tempekkan sekali ngan komen dari Roz sebagai panduan kita semua.
[Quote]
Semalam buat projek Blueberry Cheese Tart. Resipi ni dulu Jeni yang bagi feedback dan tolong tempekkan resipi dari buku Irresistible Pastry (Aneka Pastri Menawan) oleh Alex Goh. Hasilnya....voilla....delicious....kalau makan tak leh nak berenti....tapi sendiri jugak mau ingat....itu cream cheese banyak fattening.....
Cream cheese dengan blueberry filling tu Roz pipekan ngan plastik biasa je.... gunting sikit bucu plastik tu dah boleh pipe kan dah, tak yah pakai nozel...blueberry tu Roz swirlkan ngan lidi so tak lah nampak bertompok kat atas cream cheese tu, tapi wa punya topping takdelah design2 cun... :)
Roz sertakan gambar dia sekali.....untuk tatapan semua....
SWEET PASTRY
*Berat pastri yang terhasil lebih kurang 780 g.
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.
BLUEBERRY CHEESE TARTS
Bahan-bahan
300 g Sweet Pastry
Filling
Bahan A
250 g cream cheese
50 g gula
25 g mentega
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
25 g whipping kream
Bahan D
20 g tepung
Blueberry filling
Cara-cara
Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
Inti :
Pukul (A) sehingga licin dan gebu.
Masukkan (B) dan pukul hingga sebati.
Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna.
Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
Nota:
Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.
Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)
Tapis blueberry filling tersebut supaya filling tersebut dapat keluar dengan lancar sekiranya menggunakan piping bag ketika menghias.
[UnQuote]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam...dengan 780g pastri.. blh dpt brapa biji tat ye? (anggaran)
ReplyDelete