Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


December 28, 2005

Kek Marie Batik Sumbangan MamaZieza

Chetam cuba buat kek ni hari Isnin pukul 12 tengah malam. Masa tu Chenul sedang tidur selepas meraung rindukan Buya. Actually sebelum ni Chenul ok jer. Tak ada tanda-tanda kerinduan. Kebetulan hari Isnin tu Buya talipon 2 kali. Sebelah petang dan malam. Sebelah malam tu, Chenul beria-ria bercerita ngan Buya siap menyanyi lagi Twinkle Litte Star. Bila letak jer talipon, terus meraung. Aduh......tak sangka rupernya selama ni anak dara Chetam ni memendam kerinduannya. So selepas Chenul tidur, Chetam pun memulakan operasi.

Buat kek ni senang banget tapi masa nak mengodek biskut marie, Chenul merengek......aduh.....bagi susu, senyap semula. Settlekan kek ni dan lagi sekali Chenul merengek. Kesudahannya sepanjang malam Chenul merengek dan Chetam tak dapat tidur. Kesian anak Ummi.

Kalau nak cuba resepi simple ni.........bahan-bahan di bawah tu, Chetam tampal bulat-bulat dari email MamaZieza di ResepiNet.


Sumber dari Furbycutee

Ambik 1/3 drp butter 250 gram (1/3 drp 1 buku butter)
1/2 cawan serbuk cocoa (vochelle la sedap, tolong la jgn guna milo, x sedap langsung)
1 tin susu pekat (brand apa2 pun tak kisah)
1 paket biskut marie (patah2kan-slalunya guna 3/4 je drp 1 paket tu)
1/2 cawan kacang tanah (yg dah dibakar & diblend kasar)
Bekas utk letak kek batik(loyang ke, bekas plastik ke, kalau casserole nanti calar balar plak time nak potong kek tu)

Cara2:
1. carik periuk yg besar sket, nanti senang nak gaulkan bahan2 dlm tu
2. taburkan separuh drp kacang tanah tu kat dlm bekas.
3. cairkan butter dlm periuk, bila dah betul2 melt masukkan serbuk koko & kacau. (kalau masuk susu dulu baru masuk koko nanti berketul2 plak)
4. pastu maskkan 1 tin susu pekat & kcau sampai nampak likat. bila dia dah start blup blup(menggelegak @ panas giler), tutupkan api. terus masukkan biskut marie. masuk agak2 la...jgn terus masukkan semua skali, nanti biskut byk dr coklat dia plak. kacau bagi semua permukaan biskut marie kena dgn mixture coklat tu.
5. bila dah ok terus masukkan dlm bekas yg dah tabur kacang tadi. carik la sudip yg tahan lasak sket, rata2kan & penyek2kan biskut tadi dlm bekas tu kasi padat. bila dah settle, taburkan balance kacang tanah tadi kat atas dia..
6. sejukkan dlm peti ais, kalau tak sabar leh letak kan freezer.
7. potong & hidang.

p/s kek batik ni tak pyh nak guna telur. Coklat mixture dia mmg melekat abis & bukan jenis yg lembik. Kalau potong, then tak abis mkn & biar pada room temperature pun dia still kukuh lagi.

variety:
kalau taknak guna kacang tanah bleh guna nestum or cornflakes yg dah dihancur2 kan.


Nota Kaki Chetam : Kek yang Chetam buat terlebih biskut marie so coklatnya terasa kureng. Kek ni bila dikeluarkan dari peti sejuk........mak ai..............keras giler. Seksa betul nak memotong. Personally Chetam lebih suka Kek Batik Marie versi Chetam yang pernah Chetam postkan tahun lepas resepinya. Versi Chetam menggunakan telur dan sedikit butter. Next time Chetam nak buat yang versi Chetam untuk dibawa ke rumah mertua di Medan bulan depan tapi Chetam nak tabur kacang atau mungkin nestum ikut versi Furbycutee ni.
Posted by Picasa

1 comment:

  1. dah try buat kek batik nie.. letak milo,coco powder,coklat masakan.. lagi mantap kak.. gambar boleh tgk kat http://nurainicookies2010.blogspot.com

    tq kak..

    ReplyDelete