Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 21, 2005

BISKUT GAJUS MANGGIS


(Sumbangan Gadia Aries dapat dari buku masakan Asmah Laili

Bahan-bahan:
250 gram mentega
100 gram gula castor
380 gram tepung gandum, di ayak
3 sudu makan tepung jagung, di ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit gajus, di bakar
1 biji telur, di kocok utk di sapu atas biskut
Pewarna ungu
Pewarna hijau

Cara membuat:
Dengan menggunakan senduk kayu, pukul mentega sebentar. Masukkan gula, kuning telur & vanilla. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan kedua� jenis tepung sedikit� sambil di kacau hingga adunan menjadi rata & sebati. Ambil � cawan adunan & warnakan hijau. Ini untuk membuat tampuk & tangkai manggis. Lebihan adunan di warnakan ungu.

Ambil sedikit doh ungu, angaran sebesar ibu jari & di masukkan kedalamnya 1 biji gajus. Kepal hingga bulat. Ambil pula sedikit doh hijau, bentukkan seperti tampuk & tangkai manggis, lalu di letakkan kepada bebola ungu, sehingga menjadi sebiji manggis yg cantik. Sapu di atasnya dgn telur & bakarlah sehingga masak.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment