Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 21, 2005
BISKUT GAJUS MANGGIS
(Sumbangan Gadia Aries dapat dari buku masakan Asmah Laili
Bahan-bahan:
250 gram mentega
100 gram gula castor
380 gram tepung gandum, di ayak
3 sudu makan tepung jagung, di ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit gajus, di bakar
1 biji telur, di kocok utk di sapu atas biskut
Pewarna ungu
Pewarna hijau
Cara membuat:
Dengan menggunakan senduk kayu, pukul mentega sebentar. Masukkan gula, kuning telur & vanilla. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan kedua� jenis tepung sedikit� sambil di kacau hingga adunan menjadi rata & sebati. Ambil � cawan adunan & warnakan hijau. Ini untuk membuat tampuk & tangkai manggis. Lebihan adunan di warnakan ungu.
Ambil sedikit doh ungu, angaran sebesar ibu jari & di masukkan kedalamnya 1 biji gajus. Kepal hingga bulat. Ambil pula sedikit doh hijau, bentukkan seperti tampuk & tangkai manggis, lalu di letakkan kepada bebola ungu, sehingga menjadi sebiji manggis yg cantik. Sapu di atasnya dgn telur & bakarlah sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment