Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
September 30, 2005
Kuih Tart Bungkus sumbangan Diana ResepiNet
Sumber: Maizana
Bahan Pastri:
625g butter (pilih buttercup - lebihkurang 2-1/4 @ 2-1/2 buku yang 250g)
1kg tepung gandum
Bahan 1 - Gaulkan sebati hingga menjadi doh
4 biji kuning telur + 1 biji putih telur
Sedikit essen vanila dan pewarna kuning telur
sedikit garam
Bahan 2 - Satukan
Jem Nenas (seeloknya nenas yang diparut - so bila makan nanti ia macam bertali2 dan tak bersepai rapuh)
Cara Membuatnya:
Butter dibiar pada suhu bilik. Gaulkan butter bersama tepung gandum (Bahan 1) sehingga sebati. Satukan kuning telur, putih telur, essen vanila, garam dan pewarna kuning (Bahan 2). Setelah adunan butter dan tepung (Bahan 1)menjadi doh.. masukkan Bahan 2. Uli sehingga sebati.
Ambil sedikit doh, buat macam kita buat kuih buah melaka tu..., masukkan jem nenas kedalamnya. Bentukkan seperti nenas dan gunting atau sepit seperti nenas. Sebelum bakar..sapukan sedikit kuning telur yang dicampur dengan 2..3..titis pewarna kuning ke atas kuih tadi. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment