Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
May 26, 2005
PUDING LAICI atau KOKTEL oleh Kak Liza
Bahan:
10 gm agar2 serbuk atau 1 bungkus agar2 biasa [rendamkan]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici atau buah2 koktel dlam tin... asingkan air dan buahnya
Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi.
3. Masukkan air laici atau buah koktel dan susu cair. Tutup api dan kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici atau buah koktel yang diasingkan tadi.
Puding ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nmpak sedap
ReplyDelete