Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


May 24, 2005

Hai....Hai....berita terkini dari Dapur Chetam

Assalamualaikum semua.
Chetam sempat cuba 3 resepi. Dua resepi sudahpun berada di dalam blog ni, iaitu Talam Suji(dari koleksi Kuih Talam) dan Pai Mc Donald. Resepi ke 3 ialah Custard Cream Puff.

Komen Chetam untuk resepi pertama iaitu Talam Suji sumbangan dari Kak Liza. Sesiapa yang tak suka manis, boleh kurangkan gula untuk lapisan atas. Semakin lama, kuih talam ni rasanya semakin sedap. Lapisan bawah yang merupakan tepung suji memang mengancam. Sayang sekali, suami Chetam tak nak makan kuih ini disebabkan lapisan atasnya lembik. Dia nampak jer lembik, terus tak nak cuba. Tapi lembik la yang best...yer tak!!! Tapi tak membazir sebab Chetam jamu kuih talam suji ni pada bebudak yang datang mengaji dengan suami Chetam.

Komen untuk resepi kedua - Pai Mc Donald...........hem....tak memberangsangkan. Pastrinya liat. Mungkin sebab Chetam guna shortening ataupun dipanggil lemak sayuran. Kepada sesiapa yang nak cuba.....Chetam cadangkan ganti shortening dengan mentega. Kalau dah cuba, bagitahu feedback pada Chetam. Intinya memang sedap. Walaupun cuma guna Epal hijau, serbuk kayu manis dan gula tapi best betul. Next time kalau Chetam nak buat, Chetam akan guna pastri dari resepi karipap bakar (resepi ni Chetam dah kasi earlier). Sedih sekali sebab suami Chetam langsung tak sentuh pai ni. Not his taste.........hehehehehe...Resepi ni disumbangkan oleh Cik Diana dari Singapore.

Resepi ketiga - Custard Cream Puff, Chetam kasi 10 bintang. Habis Chetam dan suami makan. Tak sempat kasi jiran2.....hehehehe.... memang sedap. Custard fillingnya amatlah sedap. Tapi elok kurangkan gulanya.....Walaupun rupa puffnya tak cantik tapi sedap giler....Chetam rekomen resepi ni untuk dicuba. Resepi ni disumbangkan oleh Cik Diana dari Singapore. Nak resepinya??? Okay...semak di bawah. Sori sebab bahasa orang susah....

Custard Cream Puffs

Custard Filling
1 cup sugar
3/4 cup custard powder
3/4 teaspoon salt
3 cup milk
3 egg yolks
2 tablespoon butter
2 teaspoon vanilla
1/2 cup evaporated milk
1. In a sauce pan put sugar, salt and custard powder and mix well.
2. Gradually add milk and mix after each addition. Beat egg yolks separately and add to the mixture.
3. Slowly bring to boil stirring constantly until thickened. Add butter and stir. Let it cool to room temperature or in refrigerator.
4. Add evaporated milk and vanilla and whip the mixture with a blender.

Custards
1/2 cup butter
1 cup water
1/4 teaspoon salt
1 cup all-purpose flour
4 eggs

1. Preheat oven to 220 degree C.
2. In a large pot, bring water and butter to a rolling boil. Stir in flour and salt until the mixutre forms a ball. Transfer the dough to a large mixing bowl. Using a wooden spoon or stand mixer, beat in the eggs one at a time, mixing well after each. Drop by tablespoonfuls onto an ungrease baking sheet.
3. Bake for 20 to 25 minutes in the preheated oven until golden brown. Centers should be dry.
4. When shell are cool, either split and fill them with the custard filling or use a pastry bag to pipe the filling into the shells.

No comments:

Post a Comment