Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 25, 2007
Moist Chocolate Brownies Sumbangan Mummy Roz
Moist Chocolate Brownies - Menghasilkan 36 keping
Sumbangan: Mummy Roz kepada Rnet 10 Sep 2005
1 ½ cawan (185 g) tepung serba guna
¼ cawan (30 g) serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bicarbonate
1 ½ cawan (205 g) "macadamia nuts" – dicincang
125 g butter
200 g coklat masakan, dicincang
1 cup (250 g) gula kastor
2 biji telur, dipukul sedikit
1/3 cawan (90 g) "sour cream"
Chocolate topping
150 g (5 oz) coklat masakan
½ cawan "sour cream"
Caranya:
Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk pengadun.
Masukkan 1 cawan "macadamia nuts" dan buatkan lubang di tengah-tengah.
Cairkan butter dan coklat dengan cara "double boiling" (pastikan air tidak termasuk ke dalam butter dan coklat).
Alihkan dari air panas kemudian masukkan gula, telur dan "sour cream".
Pukul sehinggga bahan-bahan untuk campuran coklat tergaul sebati.
Masukkan campuran coklat tadi ke dalam campuran tepung dan kacang tadi.
Gunakan sudu kayu untuk menggaulkan semua bahan, cukup sehingga semua bahan-bahan sebati.
Bakar menggunakan loyang 9 inci dengan suhu 180 C selama 30 – 35 minit (atau sehingga masak).
Biarkan brownies sejuk didalam loyang sebelum dikeluarkan.
Cara membuat topping:
Cairkan coklat dengan cara "double boiling" (pastikan air tidak termasuk kedalam butter dan coklat).
Alihkan coklat dari air panas dan biarkan selama 2 minit.
Masukkan "sour cream" dan pukul sehingga campuran menjadi pekat dan berkilat.
Sapukan ke atas brownies yang telah disejukkan dan taburkan "macadamia nuts" yang berlebihan.
Biarkan brownies sejuk sebelum dipotong.
Variasi:
Boleh gunakan "pecans" atau "walnut"* untuk menggantikan "macadamia nuts"
Brownies boleh dipotong agak besar, dihidangkan panas-panas dengan ditaburkan gula aising dan krim ataupun aiskrim.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment