Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 06, 2005

Khas buat anda yang menggemari LOBAK MERAH sumbangan Diana ResepiNet

SOUFFLE LOBAK MERAH DAN EPAL
Sumber: Chef Gottfried Bogensperger, Hyatt Regency Johor Bahru

Bahan-bahannya
1 kg lobak merah, dicuci bersih dan dikupas kulitnya
180 gm bawang kecil, dicincang
300 gm epal, diparut
150 ml air
150 ml susu segar
80 gm mentega
30 gm bawang putih, dicincang
20 gm gula
10 gm serbuk caraway
10 gm daun pasli, dicincang
10 gm daun selasih, dicincang
10 gm daun kucai, dicincang
1 liter krim
3 biji kuning telur
1 biji lemon

Untuk hiasan
Beberapa biji lobak merah. Parut dengan menggunakan mata parut berbentuk mi.

Cara-caranya
Cincang lobak merah. Masak perlahan-lahan (saute) 150 gm bawang merah, bawang putih dan serbuk caraway tanpa pewarna. Kemudian masukkan lobak merah, gula dan 500 ml krim. Masak sehingga lembut. Kisar campuran lobak merah hingga halus dan licin. Sejukkan dan masukkan kuning telur dan kacau.

Perah lemon dan ambil jusnya. Lalu campurkan dengan air dan masukkan parutan epal. Masak hingga lembut. Alih dan sejukkan. Tapis dan ambil air nya untuk sos. Campuran serat parut epal ke dalam adunan lobak merah kacau hingga rata. Sudu kan campuran taid ke dalam cawan bersapi sedikit minyak. Kemudian tutup dengan plastik dan kukus selama 25 minit.

Cara membuat sos
Masak perlahan-lahan baki 30 gm bawang bersama mentega. Tuang susu dan separuh air epal. Campurkan baki krim dan masak sos untuk 15 minit. Gaulkan garam dan lada hidam dan dedaun yang telah dicincang.

Sewaktu hidang
Keluarkan souffle daripada acuan dan aturkan dalam pinggan. Sudukan sos dan hiaskan hidangan dengan lobak merah (parut halus memanjang seperti mi) yang digoreng ranggup.

KEK LOBAK MERAH
Sumber: Chef Gottfried Bogensperger, Hyatt Regency Johor Bahru

Bahan-bahannya
250 gm lobak merah, diparut
250 gm kacang hazelnut, dikisar
250 gm gula kaster, bahagi dua
150 gm tepung kek
2 sudu kecil serbuk penaik
6 biji telur

Bahan-bahannya
Asikang putih telur dengan kuning telur. Pukul kuning telur dengan gula (separuh bahagian) hingga gebu. Ayak tepung dan serbuk penaik kemudian masukkan kacang hazelnut. Pukul putih telur dengan baki gula hingga meringue . Lantas masukkan ke dalam campuran kuning telur sedikit demi sedikit. Lalu masukkan campuran tepung.

Campurkan lobak merah yang telah diparut dan gaul hingga sebati. Bakar adunan dengan suhu 175 darjah C sehingga bertukar warna keperangan. Biarkan ia sejuk dan sapukan rata keseluruhan kek dengan jem aprikot yang sudah dipanaskan. Selaputkan bahagian atas dengan lapisal tipis marzipan mentah atau krim kegemaran anda.

KEK LAPIS PUDDING LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
250 gm tepung kek span vanilla
4 biji telur
30 gm air lobak merah
50 gm mentega cair

Cara membuatnya
Pukul tepung, telur dan air lobak merah hingga putih dan gebu. Masukkan mentega cair dan kacau sebati. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 20 minit. Sejukkan dan potong kepada 3 lapisan.

Untuk krimnya
225ml air lobak merah (daripada 100 gm lobak merah)
200 gm gula pasir
550ml santan pekat
1 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil agar-agar segera
1 sudu kecil pes oren
40 gm tepung jagung
sedikit garam dan kelapa kering

Cara-caranya
Masak kesemua bahan hingga sebati. Bila hampir pekat, lapiskan atas kek yang dipotong tiga lapisan tadi selapis demi selapis dan taburkan kelapa kering. Biarkan beku. Masukkan dalam peti sejuk selama 2 jam baru dihidangkan.

KEK COKLAT LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
185 gm mentega
2 sudu kecil kulit limau
100 gm gula kaster
1 sudu besar golden syrup (boleh dapat di pasaraya)
180 gm lobak merah, parut dan perah airnya
180 gm tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
30 gm serbuk koko
3/4 cawan susu cair
3 biji telur

Cara-caranya
Pukul mentega, kulit limau dan gula kaster hingga gebu. Masukkan telur satu persatu, golden syrup dan lobak merah. Akhir sekali masukkan tepung berselang seli dengan susu. Masukkan dalam acuan dan bakar dengan suhu 180 darjah C selama 40 minit. Hias dengan coklat.

PUDDING LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
10 gm serbuk agar-agar
150 gm gula
700 ml santan, daripada sebiji kelapa
70 gm lobak merah, parut halus dan perah airnya - dicelur sekejap
1/4 cawan reduced cream (boleh dapat di pasaraya)
sedikit garam dan pewarna oren

Cara-caranya
Agar-agar dimasak bersama gula dan santan hingga larut. Masukkan reduced cream dan lobak merah parut. Kacau rata dan masukkan pewarna oren dan sedikit garam. Apabila agar-agar hampir pekat, masukkan ke dalam acuan kecil-kecil dan biarkan beku.

FLAN LEMON LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
125 gm tepung span vanilla
2 biji telur
15 gm air
30 gm mentega cair

Cara-caranya
Campur semua bahan kecuali mentega cair. Pukul sehingga gebu dan campurkan mentega cair. Masukkan dalam acuan bulat dan bakar selama 25 minit.

Inti
1 batang lobak merah - potong dadu dan rebus
1 cawan jus lobak merah
60 gram gula pasir
1 sudu besar gelatin, dilarutkan dengan 1/4 cawan air
50 gm tepung Hong Kwee, dilarutkan dengan 1/2 cawan air
1/2 cawan whipping cream

Cara-caranya
Masak lobak merah, jus lemon dan gula hingga sebati. Campurkan gelatin dan biarkan sejuk. Pukul whipping cream hingga putih dan gebu. Masukkan ke dalam adunan yang hampir sejuk tadi Kacau rata dan tuangkan atas kek yang telah sejuk. Masukan ke dalam peti sejuk selama satu jam dan biarkan ia beku.

KEK GULUNG LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
4 biji telur
100 gm gula kaster
85 gm tepung
20 gm tepung jagung
15 gm Quick 75
30 gm jus lobak merah
50 gm mentega cair

Cara-caranya
Campurkan semua bahan kecuali mentega. Pukul hingga gebu dan masukkan mentega cair kacau sebati. Tuang dalam acuan yang disapukan mentega dan bakar selama 15 minit. Sejukkan. Setelah sejuk, terbalikkan kek, sapu inti dan tabur lobak merah parut. Gulung. Simpan dalam peti sejuk. Jika suka, hiaskan dengan whipping cream.

Cream cheese frosting untuk inti
125 gm cream cheese
60 gm mentega
60 gm gula aising
100 gm lobak merah, parut dan celur sekejap, toskan airnya

Cara-caranya
Pukul cream cheese, mentega dan gula aising hingga gebu. Sapukan adunan cream cheese ke serata kek dan taburkan lobak merah yang dicelur tadi.

JEMPUT-JEMPUT LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar mentega
50 gm udang kering atau udang basah, ditumbuk halus
1 biji cili merah, potong serong
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 biji bawang besar, potong nipis
1 batang lobak merah, parut dan perah airnya

Cara-caranya
Gaul kesemua bahan hingga sebati sambil masukkan air sedikit demi sedikit. Masukkan garam secukup rasa. Biarkan selama 20 minit barulah digoreng. Enak dimakan bersama sos cili.

BINGKA LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu besar mentega
1 1/4 cawan gula
150 gm lobak merah, rebus dan lecek halus
900 ml santan, daripada sebiji kelapa
garam secukup rasa

Cara-caranya
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan lobak merah yang telah dilecek halus, tepung gandum, garam dan mentega. Gaul sebati. Campurkan santan sedikit demi sedikit hingga habis dan kacau lagi. Tuangkan dalam loyang yang disapu mentega dan bakar selama 40 minit. Sejukkan baru dipotong.

TALAM MAMBO
Sumber: Asiah Hashim

Bahan A
200 gm tepung beras
1 sudu kecil garam
1000 ml santan cair
50 gm tepung kanji
70 gm lobak merah, potong dadu dan dicelur

Cara-caranya
Gaul rata kesemua bahan dan masukkan dalam loyang persegi yang telah disapu mentega dan kukus sehingga masak.

Bahan B
4 biji telur ayam
100 gm tepung gandum
200 gm gula
3/4 sudu kecil pes pandan
650 ml santan pekat
70 gm lobak merah, dipotong dadu dan dicelur

Cara-caranya
Campur kesemua Bahan B dan tuang atas Bahan A yang telah masak tadi. Kukus hingga masak. Potong setelah sejuk.

LEPAT LOBAK MERAH
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
250 gm lobak merah, parut dan perah airnya
150 ml santan pekat
100 gm gula pasir
1 biji telur
50 gm tepung gandum
garam secukup rasa
kelapa dibuang kulit dan parut

Cara-caranya
Campurkan kesemua bahan kecuali kelapa. Gaul sebati. Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit. Sejukkan baru dipotong. Golekkan dengan kelapa dan sedia untuk dihidang.

AGAR-AGAR LOBAK MERAH BERSANTAN
Sumber: Asiah Hashim

Bahan-bahannya
15 gm serbuk agar-agar
600 ml jus lobak merah dari 100 gm lobak merah yang diparut dan perah airnya
200 gm gula
1 biji telur
200 ml santan pekat
2 sudu makan Nestum
sedikit garam dan pewarna merah

Cara-caranya
Masak agar-agar, gula dan jus lobak merah hingga hancur dan sebati. Telur dipukul kembang dan masukkan santan serta pewarna merah. Masukkan telur ke dalam adunan agar-agar dan kacau. Campur Nestum dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan biarkan beku.

No comments:

Post a Comment