Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


March 19, 2008

Koleksi Resepi Bonus dari Ita Delights

Kek Lapis Sendora Naga

7 Biji Telur (Gred A)
500 gm Butter
150 gm Susu Pekat
100 gm Horlick
250 gm Gula Kastor
300 gm Tepung Gandum
150 gm Prune (Gunting Halus)
150 gm Bijan (Goreng tanpa minyak)

1. Putar telur dan gula hingga putih
2. Putar butter & susu hingga sebati dan didalam bekas lain.
3. Satukan adunan telur dan butter tadi, dan putar hingga kembang
4. Masukkan Horlick & Tepung. Gaul Sebati
5. Adunan dibahagi kan dua.
i. Masukkan Bijan (Pewarna Hijau)
ii. Masukkan Prune (Pewarna Lemon Yellow)

Kukus Berselang seli warna
Acuan 9"x9"

Kek Lapis Mocca Walnut

500 Gm Butter
* Putar hingga kembang dan gebu

Bahan B
5 Biji Telur (Gred A)
13 Biji Merah Telur (Gred A)
1 smakan Ovalette
350 gm Tepung Pau/Tepung HongKong
1 steh Baking Powder
3 smakan Horlick
60 gm Air
350 Gula Kastor

* Masukkan semua bahan kedalam mangkuk dan putar selama 5 minit.
*Masukkan bahan A kedalam B dan Gaul Rata
* Bahagikan adunan kepada 1/3 dan 2/3

Bahagian C

5 steh Coffee paste
5 steh Nescafe
200 gm Walnut Cincang

* Campurkan coffee paste dan nescafe hingga bercampur. Campurkan ke adunan 1/3
* Grill dua lapisan putih dan satu Mocca. Taburkan walnut cincang dan ulang lagi hingga adunan haibs
* Untuk lapisan terakhir, bakar 10 minit
* Acuan 8"x'8"

Kek Lapis Sweet Sour

22 Biji Kuning Telur
6 Biji Putih Telur
450 gm Butter
200 gm Gula Kastor
130 gm Tepung Gandum
100 gm Halwa Masam Manis-Hiris Halus
4 Sbesar Susu Pekat manis
1 Sbesar Ovalette
1 Steh Pandan Paste+Warna Hijau
1 Steh Orange Paste+Pewarna Orange
50 gm Rainbow Rice

1. Butter, Susu di pukul hingga kembang dan ketepikan dulu.
2. Kuning, putih telur, gula, ovaltte di pukul hingga naik dan kembang lalu dimasukkan tepung, gaul rata.
3. Masukkan adunan butter. Gaul rata lalu bahagikan 2 mangkuk dan beri warna masing-masing.
4. Gunakan tin berukuran 10x7x3" di sapu butter dan alas kertas. Lapis 2 senduk warna hijau lalu taburkan asam manis.
Grill hingga masak lalu lapis pula orange dan taburkan rainbow rice. Buatlah seterusnya berselang seli warna.
5. Lapis penghabisan, bukan oven 200C dan biarkan 5-10 minit.


Kek Lapis Madu Kemayan

Bahan A
10 Biji Putih Telur
200 gm Gula Kastor
200 gm Tepung Gandum
250 gm Butter
200 gm Susu Pekat

1. Putar putih telur & gula sebati hingga kembang, high speed.
2. Buter dan susu gaul sebati sahaja.
3. Satukan kedua-dua adunan dan gaul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung. Jangan putar terlalu lama.

Bahan B
10 biji Kuning telur
100 gm Gula Kastor
250 gm Butter
200 gm Horlick
50 gm Tepung biskut marie, biskut marie di blender dan tapis
50 gm Golden Syrup
50 gm Koko Powder

1. Puatar butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan Kuning Telur, Putar Sebati.
3. Masukkan Golden Syrup, koko dan horlick. Gaul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung biskut marie.

Guna acuan 9"x9"
Kukus selapis selapis hingga habis.


Talam Jagung Beras

Lapisan Bawah
8 oz Tepung Beras
28 oz Santan Cair
2 oz Tepung Ubi
2 oz Gula Pasir
200 gm Jagung Cream
1/2 steh Garam
1 steh Tepung Jagung
sedikit pewarna Kuning

1. Semua bahan di gaul rata lalu ditapis dan masukkan jagung cream.
2. Kacau di atas api hingga naik wap.
3. Tuangkan kedalam loyang 10" yang telah disapu minyak dan di alas plastik dan kukus selama 25 minit.


Lapisan Atas
5 biji Telur (Size kecil)
10 oz Gula Pasir
18 oz Santan Pekat
2 oz Air pandan (5 helai daun pandan di tumbuk halus)
3 oz Tepung Gandum
1/2 steh Garam
1/2 steh Esen vanilla
sedikit pewarna hijau+Lemon Yellow

1. Telur, gula, dikacau rata lalu masukkan tepung, santan, air pandan, garam, warna, vanila dan di tapis.
2. Kacau diatas api hingga naik wap baru dituangkan diatas lapisan bawah.
3. Kukus dengan api perlahan selama 25 minit.


TALAM LAPIS DAGING

Bahan A
3000 ml Santan Cair (1,000 ML Santan Pekat + 2,000 ML Air Paip)
800 gm Tepung Beras
240 gm Tepung Ubi
1,000 ML Santan Pekat (600 ML Santan Pekat + 400 ML Air Paip)
1 Batang serai (Dititik)
1 steh Garam
sedikit serbuk perasa
2 Biji Telur (Gred B)

1. Santan cair, serai, dimasak hingga berwap dan ketepikan.
2. Santan pekat, Tepung beras, tepung ubi, telur di kacau rata dan di tapis
kemudian dicampurkan santan ciar tadi di kacau rata. Masukkan perasa, garam, kacau rata dan kukus adunan ini
di loyang bulat bersaiz 12"
3. Kukus setiap lapis dan taburkan Bahan B (Inti) buatlah sehingga habis.

Bahan B (Inti)
400 gm Daging Kisar
1 cm Halis-Kisar
garam dan serbuk perasa
2 tankai daun sup/bawang
2 steh lada sulah
3 ulas bawang putih-kisar
1 labu bawang merah
3 tangkai lada merah/hijau (Hiris)
5 smakan minyak masak untuk menggoreng

1. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga kuning, masukkan sedikit air, serbuk lada, garam, perasa dan dimasak
hingga kering dan rata. Lalu diangkat dan sejukkan.


TALAM ABC

Lapisan Bawah
140 gm Tepung Beras
60 gm Tepung GreenPeas
1 cawan Campuran Kacang merah, cendoh, jagung, cincau ***
2 cawan Gula Merah
1100 ML Air

1. Campurkan semua bahan kecuali bahan *** dan dimasak hingga naik wap.
2. Kukus 10 minit.

Lapisan Atas
1/2 cawan Gula Pasir
1/2 steh Garam
70 gm Tepung Beras
50 gm Tepung GreenPeas
1100 ML Santan (500ML Santan Pekat + 600 ML Air)

1. Satukan semua bahan dan kacau hingga naik wap.
2. Keluarkan 1 cawan dan warnakan merah.
3. Baki warnakan hijau, dan curah ketas lapisan merah sepeti marble.
4. Kukus 15 minit.

No comments:

Post a Comment