Dua minggu lepas Chetam beli udang galah kat Billion Bandar Teknologi Kajang. Dok fikir nak masak apa???? Beli labu kuning setengah biji. Memandangkan Chetam dan Buya peminat Masak Lemak Labu so Chetam nak cuba rencah udang galah pula sebab selalunya guna ikan bilis. Hasilnya memang sedap sebab kuahnya manis......bukan manis gula tapi manis udang......BEST!!!! tapi yang tak bestnya...labu dah terlebih masak. So hancur.....hehehehe....Buya kata lain kali masak udang tu dulu.......
Resepi di bawah versi campak yer.
Masak Lemak Labu ngan Udang Galah
Sumber : Chetam
Labu Kuning
Udang Galah (kalau tak der, bubuh jer ikan bilis atau udang kering)
Bawang Merah
Santan (Chetam guna santan segera)
Secukup garam
Air
Cabai Merah
Cara-cara
Bersihkan udang. Buah labu dibuang kulit dan biji. Potong ikut suka.
Sediakan periuk. Masukkan labu, udang, bawang merah dan cabai merah yang dipotong dan air ke dalam periuk. Hidupkan api. Bila labu separuh empuk, masukkan santan dan garam. Kacau jangan bagi santan naik minyak. Bila labu dah empuk, tutup api dan hidangkan.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kunyit xletak ker, salah resepi nih
ReplyDeletememang..tak..letak..kunyit..asal..masak..lemak..putih..tp..nampak..warna..kuning..sebab..labu..kuning..tu..hancur..dah..terlebih..masak..
ReplyDelete