Kek pisang panas2 dh kena potong. Chenul nk bawa pi skolah. Pisang anak buah bawak dr kampung dia di manjung masa raya haji ari tu. pagi ni tak sarapan. Sambil buat kek pisang, sambil sumbat pisang masuk mulut.
Chetam tempek resepi kat bwh. C&P dr blog daridapurmiza kalu tak salah. Yg dlm kurungan tu tuanpunya blog yg tambah yer, bkn chetam.
Kek Pisang Viral
Bahan-bahan:-
4 biji pisang sederhana @ 3 biji pisang besar (kupas dan lecekkan) - lecekkan awal pisang dan biarkan gelap sedikit agar warna kek yang terhasil lebih cantik.
1 1/2 cawan tepung gandum* @ tepung naik sendiri
1 sk baking powder* (kalau dah guna tepung naik sendiri, tak perlu tambah baking powder)
1/2sk soda bikarbonat*
4 sb tepung jagung* - bahan bertanda * diayak bersama
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 cawan gula kastor/perang (saya guna 3/4 cawan gula pasir yang dikisar halus)
1 sb ovellate
1 sk perisa vanila
hirisan nipis pisang
Cara:-
1. Satukan gula, ovelatte, telur, perisa vanila dan mix sehingga gula hancur dan telur kembang. (Boleh juga guna blender)
2. Masukan pisang yang dilecek dan minyak.
3. Tuangkan ke dalam bekas berisi tepung. Kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang, susunkan hirisan pisang.
5. bakar pada suhu 170C (oven aku) 30-45minit. (aku guna 30 minit)
6. Terbalikkan keluar dari loyang dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment